SL anlitar väktare som trygghetsvärdar efter Lugna gatan

Nu står det klart att väktarutbildade trygghetsvärdar från bevakningsföretaget CSG ska skapa trygghet i kollektivtrafiken sedan Lugna gatan sparkats ut.

  • Publicerad 08:01, 6 jul 2020

I höstas sade SL upp avtalet med Lugna gatan, vars ungdomsvärdar jobbat i kollektivtrafiken i 20 år.

Anledningen var att polisen inte rekommenderade ett fortsatt samarbete. Polisen anser att flera av värdarna fortsatt med en kriminell livsstil och att Lugna gatan har anställda med kopplingar till kriminella nätverk.

I stället skulle nya trygghetsvärdar anlitas för att skapa trygghet i kollektivtrafiken, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

Trygghetsvärdar i SL-trafiken sedan Lugna gatan kastats ut

Nu är upphandlingen klar och från och med oktober och tre år framåt ska ett 40-tal trygghetsvärdar från bevakningsföretaget CSG ta över uppdraget, rapporterar SVT.

Det krävs numera väktarutbildning för att bli trygghetsvärd.

– Vi har ett väl fungerande samarbete med CSG sedan tidigare och har helt andra rutiner kring hur vi kravställer de som ska arbeta med tryggheten, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

Fakta

Här kan trygghetsvärdar sättas in

Pendeltågstrafiken:

Jordbro, Skogås, Älvsjö/Solberga, Tumba/Storvreten, Tureberg (Sollentuna)

Tunnelbanan:

Alby, Fittja, Hallunda/Norsborg, Husby, Rinkeby/Tensta, Vårby, Bredäng, Hagsätra/Rågsved, Hässelby/Vällingby, Vårberg, Rissne/Hallonbergen

Busstrafiken:

Östberga, Edsberg (Sollentuna), Finnsta (Upplands-Bro), Sångvägen/Termovägen (Järfälla)

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre