SL får bassning av Integritetsmyndigheten, IMY, för att ha utrustat biljettkontrollanterna med kroppskameror. Samtidigt får SL en sanktionsavgift på 16 miljoner kronor för tilltaget.

Det var i december 2018 som ett tiotal kontrollanter på försök fick bära kroppskameror, i syfte att filma de resenärer som vid kontroll saknade giltig biljett och fick tilläggsavgift.

Förebygga hot och våld

Kamerorna skulle förebygga hotfulla situationer, dokumentera incidenter och säkerställa identiteten hos dem som fått tilläggsavgift.

Försöket förlängdes, först till i maj 2019, och sedan till januari 2020, då det avslutades – och permanentades. Kroppskameror används nu av som mest 55 kontrollanter, och numera inte bara i tunnelbanan utan i all kollektivtrafik.

Brutit mot lagen

Under tiden har IMY, tidigare Datainspektionen, granskat agerandet. Och nu kommer beslutet: IMY anser att SL gått för långt med sina inspelningar, och därmed brutit mot dataskyddsförordningen.

https://www.mitti.se/nyheter/sl-far-baklaxa-om-kroppskameror-pa-biljettkontrollanterna/lmseA!6305287/

IMY anser visserligen att tekniken kan användas för att förebygga och dokumentera hotfulla situationer, men tiden för förinspelningen behöver i så fall minskas till maximalt 15 sekunder.

Fel med film för identitet

Kroppskameror kan däremot inte användas för att säkerställa identiteten på den som rest utan biljett. Det räcker med stillbilder, anser myndigheten.

SL har även brustit när det gäller att informera resenärer om att de spelas in.

Mitt i söker trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) för en kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/sl-mindre-fusk-och-hot-tack-vare-kroppskameror/lmsaB!5467593/