Skytteholm en pigg 50-åring

  • Publicerad 08:03, 21 mar 2017

Nu hade Solna en
riktig idrottsplats.

Skytteholms idrottsplats invigdes 24 september 1967. Den invigdes med pompa och ståt.

Det var uppvisningar av många olika sportgrenar. AIK-orkestern spelade. Jan-Erik Lundqvist visade hur en tennisracket skulle svingas. Solnagymnasterna hade uppvisning. Basketmatch mellan Solna IF och GULF All Stars (USA). Fotbollsturnering för C-pojklag. Med mera. Ett stort och trevligt arrangemang.

Nu hade Solna en riktig idrottsplats med allt vad som behövdes. Fotbollsplan med riktigt gräs som underlag. Löparbanor med ”gummiasfalt”, mycket modern för den tiden. Kortsidor med höjdhopp, stavhopp och kulstötning. Allt för friidrottarna.

Utmed långsidorna fanns de nya läktarna med både sitt– och ståplatser. Även belysningen var av modernast sort. Så fotboll kunde spelas på kvällstid.

Det fanns tennisbanor, som senare fick så kallade barracudatält över sig. Då kunde tennissäsongen förlängas. Grusplanen låg där den nya arenan i dag ligger med sitt konstgräs. Den används som träningsplan och för matcher i de lägre serierna och S:t Eriks–Cupen. På vintrarna spolades en isplan upp, så de lokala lagen kunde spela bandy. En för övrigt mycket trevlig sport.

Pyramiden var namnet på Skytteholms servering. Den var också en populär lunchrestaurang. När det var fotbollsmatcher i division 2 (Råsunda IS) och i den allsvenska reservlagsserien (AIK) så arbetade jag som försäljare av diverse godsaker. Jag drog en rostfri bred vagn längs löparbanorna.

Sortimentet bestod av kaffe, bullar, mazariner, korv med bröd, läsk, glass och godis. En rullande kiosk. Affärerna gick som oftast strålande. Förtjänsten drygade ut min veckopeng.

På vintrarna spolades löparbanan till en isoval till glädje för motionsskrinnarna. Här syntes allsköns färdmedel på is. Långfärdsskridskor, hockeyrör, kälkar, sparkar med mera.

Fritidsnämnden arrangerade en familjetävling på is. ”Skridsko till tusen”. Åk 1 000 meter (tre varv) i din egen takt. Då kunde man vinna en kryssning till Nordafrika och resor till skridsko-VM 1971. Tio prov gav ett skridskomärke. Högst ett prov om dagen. Allt för att familjen skall kunna tävla tillsammans.

Skytteholms idrottsplats fungerade även under skoltid, gymnastiktimmen eller idrottsdagarna. Så vi elever i Nybodaskolan, självklart även andra skolor, fick prova på friidrottsgrenarna. Med mycket varierat utfall, intresset var väl sådär.

Gräsmattan och löparbanorna blev med tiden mycket ojämna. Hela arenan hade sättningsproblem. Förmodligen på grund av dåligt pålningsarbete. Det kanske även berodde på att man sprängde för den nya tunnelbanan. Men det var ju ändå en känd sjöbotten som arenan vilade på. Sjön var självklart Rudsjön eller Träsksjön som var ett mycket tidigare namn. Även Ekhagssjön är ett namn som finns på äldre kartor.

1990 byggdes hela Skytteholms idrottsplats om till en modernare anläggning för fotboll.

Kan man hoppas på att kommunen firar denna historiska idrottsanläggning med en 50–årsfest?