Ulf Östenius hoppas på gäster pandemin till trots. Foto: Mikael Andersson

Skytteholm är redo för julbord trots pandemin

I dessa tider är det extra svårt för restaurangnäringen. Samtidigt försöker julborden lösa säkraste miljöerna med utspridda bufféer och luftigare lokaler.

  • Publicerad 13:40, 1 dec 2020

Enligt den svenska traditionen ska man gå fem varv runt julbordet och äta sig igenom smör, ost, sill, fiskrätter, kallskuret, småvarmt och slutligen alla desserter. Men några fem varv blir det inte på många ställen i år.

– Delar av middagen kommer att kunna avnjutas i olika rum på olika våningar, säger Ulf Östenius, hotelldirektör på Skytteholm som ägs av Konsumentföreningen.

Ulf Östenius hade först planer på att utvidga utrymmet i Herrgården, en vacker byggnad från 1670-talet med utsikt över Mälaren, där julbuffén tidigare har varit.

50 gäster

Genom att sätta upp ett tält utanför på altanen som vetter mot vattnet skulle buffén bli luftigare och mer öppen, men då det fanns risk för märken på den gamla fasaden slopade idén.

Därför dukar man i stället upp julbordet i Skyttegården. Den var från början en lada med cirka 150 år på nacken, och är i dag en luftig och stor matsal i anslutning till hotellreceptionen.

– Då kan vi sprida ut buffén ännu mer och dubblera den på flera olika bord. Sedan har vi bara 50 gäster per sittning, normalt har vi 148 gäster, berättar Ulf Östenius.

Gästerna som försvann

Skytteholm hade precis fått tillbaka konferensbokningarna när de nya restriktionerna kom.

Eget rum. Här kan gottebordet avnjutas i lite mer avskildhet. Foto: Mikael Andersson

Stämning. Ulf Östenius, hotelldirektör på Skytteholm hoppas på många gäster trots allt. Även souschef Roel Sellberg är redo. Foto: Mikael Andersson

– På bara fem dagar tappade vi hälften av alla bokningarna. Men privatgästerna finns kvar, därför har vi nu gjort allt för att göra det så säkert som möjligt för dem.

Restaurangen har många stammisar som känner till stället och bokar just för herrgårdsutsikten. Därför har man ordnat så att gäster på lördagar kan välja att avnjuta gottebordet i Herrgården.

Ulf Östenius hoppas på gäster pandemin till trots. Dessutom har de i år ett take-away julbord för minst fyra personer.

– Våra gäster är "vartannat-år-gäster". Vartannat år går de på annat julbord på Ekerö och vartannat kommer de hit. Förra året var ett sämre år, så vi hoppas och tror att det blir fler i år.

Mycket närproducerat

I köket har man senaste veckorna fixat julskinkor och köttbullar för fullt.

Roel Sellberg som är kock berättar att de hittills tillagat och fryst ner 1050 köttbullar med lokala råvaror.

– Det är 50 kilo kött. Förra året använde vi 60 kilo så vi hoppas det blir till att göra fler en bit in i säsongen. Men det mesta är redan färdigt.

Han berättar att det är skillnad på att bara ha privata gäster mot konferensgäster.

– Privata gäster äter mer, bland annat prinskorv går ut mer då.

Sämre åtgång är det på älgnjure och kotunga.

– Det beror helt på vilka gäster som kommer om de blir uppätna eller inte, säger han.

Kökstjänst. Kocken Roel Sellberg har lagat mat i kvadrat senaste tiden. Foto: Mikael Andersson

Fler julbord på Mälaröarna

Karamellan på Drottningholm blir det minibufféer vid bordet. Dukningen är gjord så att folk kan hålla avstånd.
– Vi är ganska nya med julbord. I år har vi tagit fram ett koncept med fem serveringar vid borden, allting kommer i små karotter så att folk kan sitta ner i lugn och ro. Vi står för springet, så sitter ni stilla, säger Yngve Sundström, krögare på Karamellan.

Även vid Ekebyhovs slotts julbord får man sillen serverad vid bordet. Resten av buffén får man dock hämta själv. Men den lovas vara mer luftig och utspridd.

Svartsjöslott har alla sällskap en egen salong.

Visa merVisa mindre

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14