Enligt den svenska traditionen ska man gå fem varv runt julbordet och äta sig igenom smör, ost, sill, fiskrätter, kallskuret, småvarmt och slutligen alla desserter. Men några fem varv blir det inte på många ställen i år.

– Delar av middagen kommer att kunna avnjutas i olika rum på olika våningar, säger Ulf Östenius, hotelldirektör på Skytteholm som ägs av Konsumentföreningen.

Ulf Östenius hade först planer på att utvidga utrymmet i Herrgården, en vacker byggnad från 1670-talet med utsikt över Mälaren, där julbuffén tidigare har varit.

50 gäster

Genom att sätta upp ett tält utanför på altanen som vetter mot vattnet skulle buffén bli luftigare och mer öppen, men då det fanns risk för märken på den gamla fasaden slopade idén.

Därför dukar man i stället upp julbordet i Skyttegården. Den var från början en lada med cirka 150 år på nacken, och är i dag en luftig och stor matsal i anslutning till hotellreceptionen.

– Då kan vi sprida ut buffén ännu mer och dubblera den på flera olika bord. Sedan har vi bara 50 gäster per sittning, normalt har vi 148 gäster, berättar Ulf Östenius.

Gästerna som försvann

Skytteholm hade precis fått tillbaka konferensbokningarna när de nya restriktionerna kom.

– På bara fem dagar tappade vi hälften av alla bokningarna. Men privatgästerna finns kvar, därför har vi nu gjort allt för att göra det så säkert som möjligt för dem.

Restaurangen har många stammisar som känner till stället och bokar just för herrgårdsutsikten. Därför har man ordnat så att gäster på lördagar kan välja att avnjuta gottebordet i Herrgården.

Ulf Östenius hoppas på gäster pandemin till trots. Dessutom har de i år ett take-away julbord för minst fyra personer.

– Våra gäster är "vartannat-år-gäster". Vartannat år går de på annat julbord på Ekerö och vartannat kommer de hit. Förra året var ett sämre år, så vi hoppas och tror att det blir fler i år.

Mycket närproducerat

I köket har man senaste veckorna fixat julskinkor och köttbullar för fullt.

Roel Sellberg som är kock berättar att de hittills tillagat och fryst ner 1050 köttbullar med lokala råvaror.

– Det är 50 kilo kött. Förra året använde vi 60 kilo så vi hoppas det blir till att göra fler en bit in i säsongen. Men det mesta är redan färdigt.

Han berättar att det är skillnad på att bara ha privata gäster mot konferensgäster.

– Privata gäster äter mer, bland annat prinskorv går ut mer då.

Sämre åtgång är det på älgnjure och kotunga.

– Det beror helt på vilka gäster som kommer om de blir uppätna eller inte, säger han.