Skyskrapa ger Skärholmen en ny skyline

En 23 våningar hög, milt grön skrapa ska byggas intill Skärholmen centrum. Nu finns chansen att tycka till om bygget – och se modeller av huset.

  • Publicerad 16:00, 22 nov 2018

Skärholmens skyline är på väg att förändras. Ett 23 våningar högt hus blir ett nytt riktmärke i området, om byggplanerna går igenom.

Skrapan ska ligga vid Bredholmstorget, alldeles intill Skärholmen centrum. I dag har Fordonstekniska gymnasiet ett annex här, men det ska rivas och undervisningen flyttas till gymnasiets huvudlokaler i Kungens kurva.

Som Mitt i tidigare har berättat blir skrapan nytt huvudkontor åt Stockholmshem. 300 anställda ska flytta hit från Södermalm.

– Det händer mycket spännande i Skärholmen, bland annat stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen. Det är en stadsdel som kommer koka av aktivitet och utveckling de kommande åren. Just därför tycker vi på Stockholmshem att det är så roligt och viktigt att få vara en del av detta, säger Anette Sand, vd på Stockholmshem, i ett pressmeddelande.

Skrapan får 23 våningar, inklusive takterrass. Vy från Ekholmsvägen.  Illustration: Söderberg Söderberg

Tanken är att Stockhomshems kontor ska fylla de nedersta våningarna. Över dem blir det drygt 100 lägenheter. Dessutom blir det rum för kultur – Kulturhuset Stadsteatern ska ha en del verksamhet i höghuset. Färgen ska vara milt grön och balkonger löpa runt hela huset.

Men ännu har byggplanerna inte klubbats, så det finns chans att tycka till om dem under samrådstiden den 21 november–19 december. Läs mer om det i faktarutan nedan.

Detaljplanen beräknas antas under 2019.

Vy från Bredholmstorget. Illustration: Söderberg Söderberg

Vision av gatuliv på Bredholmstorget, där skrapan blir dominerande. Illustration: Söderberg Söderberg

 

Fakta

Planen är på samråd till den 19 december

Förslaget till detaljplan är ute på samråd den 21 november–19 december. Under denna tid kan man komma med synpunkter på planerna.

Under samrådstiden visas detaljplanen och modeller av huset i medborgarkontoret i Skärholmen och i Stockholmshems nuvarande kontor på Hornsgatan 128 på Södermalm. Planerna finns också att se tekniska nämndhuset på Fleminggatan på Kungsholmen.

Dessutom kan man se hela detaljplanen på sajten stockholm.se/fokusskarholmen.

De som vill veta ännu mer kan boka in 29 november klockan 16–19 i kalendern. Då hålls ett samrådsmöte på Bredholmstorget 2. På plats är stadsplanerare, arkitekter och representanter för Stockholmshem. Även där kan man se modeller av den planerade skrapan.

Källa: Stockholmshem, Stockholms stad
Visa merVisa mindre