Arne Selander och Frida Helenius hjälps åt att plocka ner den uttjänta skylten. "Jag behåller den tills vidare", säger Arne. Foto: Sacharias Källdén

Skyltmysteriet i Nackareservatet är löst

Får man eller får man inte cykla på stigen vid Brotorpsstugan i Nackareservatet? Den frågan har gäckat Söderortsborna sedan en gammal förbudsskylt fick nytt liv i en lokal Facebook-grupp. Nu har gåtan besvarats en gång för alla.

  • Publicerad 19:30, 17 sep 2019

När SöderortDirekt i förra veckan rapporterade att den naiva förbudsskylten vid Brotorpsstugan var officiell och giltig, var det med förhoppningen att räta ut några frågetecken hos Nackareservatets besökare. Men tji fick vi.

Enligt reservatets bestämmelser råder cykelförbud på elbelysta motionsspår. Kruxet är bara att stigen vid Brotorpsstugan inte har någon elbelysning, vilket en uppmärksam Bagisbo påpekade för oss.

Vi rådfrågade tillsynsmannen Arne Selander, och genast trädde en annan bild fram.

– Det kan vara så att den är felplacerad på platsen där den sitter, sa han.

Den som känner Arne vet att han är en handlingens man. Efter en rundringning till stadsdelsförvaltningen och fastighetskontoret fick han bekräftat att skylten inte hörde hemma på platsen och att den borde plockas ner. Därför for Arne i måndags till Brotorpsstugan.

Enligt Arne kan den felaktiga skylten ha suttit på platsen i tio år, kanske 15. Misstanken om att den är felplacerad har grott hos honom en tid, då många är beroende av stigen när de ska cykla till arbetet.

– Alla cyklar över till Älta och Hellasgården den vägen, den utnyttjas frekvent av cyklister för att komma till den delen av Stockholm, säger Arne.

Den nyare skylten som suttit intill den gamla bedöms även den som felplacerad. Foto: Sacharias Källdén

Här vid Brotorps kanal går gränsen mellan Stockholm och Nacka. Foto: Sacharias Källdén

Förvirringen har knappast lindrats av att en nyare, stilrenare förbudsskylt har placerats i samma korsning som den gamla. Resultatet av "ett litet missförstånd", konstaterar Arne och plockar ner även den nya skylten.

Bagisbon Frida Helenius kommer joggande. Hon var en av dem som tidigt lyfte frågan om den "hemmagjorda" skylten i en lokalgrupp på Facebook. När hon nu ser att skylten plockas ner så är det med en viss lättnad.

– Jag har en bekant som flyttat till Bagarmossen och har tipsat honom om att cykla den här vägen. Det är skönt att jag inte bidragit till någon brottslig verksamhet, säger Frida.

Vi pustar ut tillsammans med Frida, men frågan kvarstår: Var får man egentligen cykla i Nackareservatet?

Faktum är att bestämmelserna skiljer sig åt mellan kommunerna. I den förhållandevis lilla remsa som tillhör Stockholms stad får man enbart cykla på gång- och cykelvägar som är markerade som cykelstigar. Dessa går att känna igen på trafikkontorets blå skyltar.

Merparten av reservatet ligger dock i Nacka kommun. Där får man cykla på samtliga anlagda gång- och cykelvägar samt stigar, med undantag för elbelysta motionsspår.

När det gäller hundar så måste de vara kopplade överallt i reservatet, förutom vid särskilt skyltade hundrastgårdar.

Stockholms stads karta över Nackareservatet. Kommungränsen är markerad med svart, streckad linje. Foto: Stockholms stad