Skyltar på badplatser och i parker, på flera olika språk. Foto: Mostphotos

”Skyltar är nödvändiga”

Ett eldningsförbud räcker inte, det behövs information på flera olika sätt för att det budskapet ska nå fram till så många som möjligt. Hur jobbar kommunerna med informationen? Mitt har gjort en rundringning.

  • Publicerad 07:10, 20 jul 2018

Semestertider och vår vilja att grilla tycks oböjlig. Inte ens ett eldningsförbud kan få oss att sluta.

Så hur jobbar kommunerna för att få folk att inse allvaret med ett eldningsförbud?

Mitt i har gjort en rundringning till Upplands Väsby, Upplands-Bro och Järfälla för att se hur kommunerna arbetar.

Upplands-Bro tror på skyltning

I Upplands-Bro har skyltar på badplatserna redan kommit upp och man arbetar nu med att på egen hand ta fram skyltar på flera olika språk. även i parkerna är skyltar påväg upp.

– Det är nödvändigt för det är många som inte riktigt har förstått budskapet. Vi har många gånger fått säga till personer på våra badplatser, berättar Maria Palm som är ansvarig för kommunens badplatser.

Upplands Väsby satsar digitalt

I Upplands Väsby har man tagit beslutet att i nuläget inte sätta upp några skyltar som berättar om eldningsförbudet. Den främsta orsaken är att det tar lång tid att beställa skyltar och man i nuläget inte vet hur länge eldningsförbudet kommer pågå.

Kommunen har istället satsat på digital kommunikation med såväl film som text på flera olika språk, i flera olika kanaler.

Järfälla uppmanar till kontakt med polis

När mitt i ringer till Järfälla kommun finns det ingen på plats som vill svara på frågan men vi får veta att man inte tänker sätta upp några skyltar. Men när vi åker ut till Kallhällsbadet visar det sig finnas en mängd lappar om eldningsförbud där, och ett nytt samtal till kommunen visar att de faktiskt sätter upp lappar. Annica Dahlborn är idrottskonsulent.

– Vi gör vårt bästa att informera och sätter upp lappar så nära grillplatserna som möjligt, säger hon.

På hemsidan finns information, och man har gjort ett inlägg på kommunens facebooksida. Dessutom har man tagit bort all ved från grillplatserna.

Man uppmanar också människor att ringa polisen om man ser någon som eldar, då de menar att detta främst är ett polisiärt ärende.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45