Skylt ska få gapiga föräldrar att skärpa sig

Föräldrar som gapar på domare och ledare är ett stort problem inom ungdomsfotbollen. Nu sätter föreningarna i Järfälla ner foten – och sätter upp skyltar med ordningsregler för föräldrar och andra åskådare på kommunens idrottsanläggningar.

  • Publicerad 09:00, 2 jun 2018

– En skylt löser inte allt, men det kan hjälpa en del. Om någon beter sig dåligt vid planen så kan finns skylten där och visar vad vi idrottsföreningar och kommunen har kommit överens om, säger Mattias Lindström, ordförande i Järfällas största idrottsförening IFK Viksjö.
Tankarna på att försöka få bukt med det tuffa och ibland aggressiva klimatet kring ungdomsfotbollen tog fart för ett par år sedan då Jamil Yousef, domare och domaransvarig i IFK Viksjö, blev skallad under en fotbollsmatch på Tallbohov.

”Jag var själv nära att få en smäll”

Det var visserligen i en seniormatch, men andra mindre allvarliga händelser sker även inom ungdomsfotbollen.

– Vi hade sett flera incidenter då vuxna betett sig illa och en allmänt allt hårdare attityd. Jag var själv nära att få en smäll då det var en cup här på Viksjövallen. Jag sa till en pappa som stod och skrek och han blev så arg att jag trodde jag skulle åka på en propp. Det blir en obehaglig stämning, och barnen märker det direkt, säger Mattias Lindström.

Första skylten på Viksjövallen

IFK Viksjö tog kontakt med kommunen för att prata om vad som kunde göras. En idé var att ta fram skyltar med förhållningsregler, så som ”Barnidrott ska bygga på lek och glädje” och ”Låt domaren sköta sitt arbete”, som kan sättas upp fotbollsplanerna i Järfälla.

Mika Metso och Mattias Lindström hjälps åt att skruva upp skylten på IFK Viksjös klubbhus. Foto: Tomas Stark

Den första skylten borrades upp på IFK Viksjös klubbhus intill Viksjövallen i tisdags, men det är bara början, berättar Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Fler mobila fritidsledare en annan insats

– Vi har diskuterat det här på ett föreningsmöte med alla kommunens idrottsföreningar och alla är positiva. Nästan alla hade haft problem med vuxna som betett sig illa, så nu ska vi sätta upp sådana här skyltar på alla kommunens idrottsanläggningar, säger han.

Mika Metso och Mattias Lindström på Viksjövallen. Foto: Tomas Stark

Skyltarna är inte det enda som görs för att förbättra situationen, berättar Mika Metso.
– Vi ska också genomföra en informationssatsning och en ökad närvaro av mobila fritidsledare. I dag har vi två, men de ska bli flera för att kunna vara mer synliga på cuper och andra större arrangemang. En positiv läktarkultur kommer att vara i fokus, säger han.

”Rädd att vi tappar unga ledare”

Mattias Lindström tror och hoppas att satsningen ska ge effekt. Annars är fotbollen illa ute då det i dag är svårt att rekrytera och framför allt behålla unga ledare och domare, menar han.
– Ja, jag är rädd att vi tappar unga ledare, det är det stora problemet just nu. Och även domare. Siffror från Stockholms Fotbollförbund visar att uppemot 80 procent av alla nya domare slutar redan efter en säsong. Det beror nog inte bara på det här, men säkert spelar det in om de känner sig otrygga när de ska döma matcher.

Fyra av fem nya domare slutade efter ett år

Bilden bekräftas av Jamil Yousef som trots misshandeln han råkade ut för på Tallbehov för två år sedan har fortsatt som fotbollsdomare, och även som domaransvarig och domarutbildare i IFK Viksjö.

Jamil Yousef, i dag 22 år, blev skallad när han dömde en division 7-match på Tallbohovs IP i maj 2016. Han valde att fortsätta döma. Annars skulle våldet ha vunnit, resonerade han. Arkivfoto: Pekka Pääkkö

– Ja, här i Viksjö utbildade vi 25 domare inför förra säsongen och av dem är bara fyra fem kvar i år, säger han.
Har du råkat ut för något mer sedan incidenten på Tallbehov?
– Nej, men jag om jag dömer ungdomsmatcher så dömer jag oftast på elitnivå, U16 nationell serie till exempel, och även om det är tävlingsinriktat så är lagen i regel så professionella och utbildade att det blir ganska lugnt runt om. Oftast är det okunskap som ligger bakom när det blir skrik och stök. De vet inte hur de ska bete sig.
Så en skylt med information om regler kan hjälpa tror du?
– Det är inte bara att sätta upp en skylt så är allt klart, men det kan vara ett redskap för dem som vill säga ifrån, något att referera till. Det har skapats en kultur att domaren ska ta skit. Den måste vi ta bort.

När  ett av IFK Viksjös P09-lag spelar mot AIK på Läroverket i Solna är det lugnt vid sidan av planen, med föräldrar på ena långsidan och ledare och spelare på den andra. Lokaltidningen mitt i frågade några av föräldrarna i IFK Viksjö vad de tycker om skyltarna som ska sättas upp vid alla idrottsanläggningar i Järfälla, se nedan. foto: Tomas Stark

Fakta

Fem regler på skylten

Reglerna på skylten som ska sättas upp på kommunens alla idrottsanläggningar i Järfälla har tagits fram av Järfällas föreningsliv i samarbete med Stockholmsidrotten. Så här står det på skylten:

Här pågår barn- och ungdomsidrott.
Vi vill be er visa respekt.

Barnidrott ska bygga på lek och glädje.
Låt domaren sköta sitt arbete.
Ledarna är där för idrottarnas skull.
Publiken hejar på och stöttar domare och ledare.
Barn och ungdomar som tycker att idrott är kul utvecklas i sin egen takt.

Visa merVisa mindre