Cityläge. Garageplatsen vid Humlegården. Foto: Johan Nilson

Skyhögt pris för garageplats

Låter en garageplats för 100 000 kvadratmetern som ett drömpris? Fullt möjligt, anser mäklare.

  • Publicerad 15:12, 2 dec 2014

Mäklarföretaget Lagerling säljer en 15 kvadratmeter stor garageplats på Linnégatan för otroliga 1 500 000 kronor. Dessutom tillkommer en avgift på 200 kronor i månaden.

Richard Lagerling som är vd på mäklarföretaget menar att det inte är vanligt att garageplaster säljs, men det förekommer. De flesta bostadsrättsföreningar med garage brukar i stället hyra ut garageplasterna mot en månadsavgift. I det här fallet är garageplatsen till salu som enskild bostadsrätt som köparen kommer att äga även om man inte äger marken.

– Räknar man på vad det kostar att hyra en garageplats på Östermalm till exempel, så kan det vara samma månadskostnad eller till och med billigare än att köpa garageplats. Särskilt när räntan är under två procent, säger Richard Lagerling.

Han ger ett exempel. Om du lånar 1 500 000 kronor till två procents ränta blir din måndskostnad efter 30 procent ränteavdrag 1 750 kronor. Sedan tillkommer månadsavgiften på 200 kronor, menar han.

Marknadshyran för en garageplats på Östermalm ligger i dag kring 3 000–5 000 kronor i månaden.

Dessutom kan tillgången till en garageplats öka värdet på en bostadsrätt, särskilt om den finns i samma hus menar han.

– Men jag tycker inte man ska blanda ihop kvadratmeterpriset på lägenheter med en garageplats. Det är en helt annan fråga, när unga människor tar höga lån och betalar mycket för en liten lägenhet, för att kunna ha råd att bo. När det gäller garageplatser talar man inte alls om kvadratmeterpris utan vad en plats kostar i månaden, säger Richard Lagerling,