"Jag tror inte att jag hade fått den om jag sökt själv", säger Anna Atherfold. Foto: Christian Johansson

Skyhöga hyror för nyproduktion på Kungsholmen

15 764 kronor i månaden. Så mycket kostar den dyraste nyproducerade lägenheten på Kungsholmen just nu. På nio år har snitthyrorna för nya hyresrätter i innerstan ökat med 45 procent. – Det är ohållbart, säger Erik Elmberg på Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 06:00, 23 maj 2017

2013 stod drygt hundra hyresrätter tillhörande Stockholmshem färdiga på Lustgårdsgatan och Lindhagensgatan på västra Kungsholmen. Anna Atherfold flyttade in tillsammans med maken James och dottern Aurora och har bott kvar sedan dess.

– Jag tror jag stod i kön i nästan tio år innan jag fick den här. Det var när vi sökte tillsammans som vi kunde få lägenheten, säger Anna Atherfold.

”Tycker att det är ganska dyrt”

Idag bor de i en fyrarummare för 13 500 kronor.

– Jämfört med att bo i andra hand som vi gjorde innan är det bra. Vi bor ändå i de centrala delarna av Stockholm, säger James Atherfold.

På Hornsbergs strand finns Kungsholmens dyraste nyproduktion.

Hans fru Anna håller inte riktigt med.

– Jag tycker det är ganska dyrt. Jag är sjuksköterska så jag tror inte att jag hade fått den om jag sökt själv. Det går inte att bo i centrala Stockholm utan pengar, säger Anna Atherfold.

Känns bostadsrätt som ett alternativ?

– För oss är det inte riktigt det för vi har inte insatsen som krävs, säger Anna Atherfold.

Ökat med 45 procent

Långt ifrån alla har råd att bo i en nyproducerad hyresrätt i Stockholms innerstad.

I fjol kostade en nyproducerad fyra i innerstan i snitt 17 214 kronor i månaden, enligt statistik från Bostadsförmedlingen. För en etta ligger snitthyran på 9 200 kronor.

Och priserna stiger. Kvadratmeterhyran för en nyproducerad lägenhet i innerstan har ökat med omkring 45 procent mellan 2007 och 2016, visar Mitt i:s genomgång.

– Det är ohållbart, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Historisk skillnad

Flera hyresvärdar har börjat lätta på reglerna, men i många fall krävs fortfarande en inkomst på fyra gånger hyran.

– Det är allvarligt. Vi måste börja tänka på framtidens generation. Var ska de bo? För många är en svindyr nyproduktion det enda alternativet, säger Erik Elmgren.

Erik Elmgren, Hyresgästföreningen.

En jämförelse mellan boendekostnaden för det ägda och hyrda boendet kan ge en bild av utvecklingen.

I Stockholm är månadskostnaden för en ny hyresrätt på 70 kvadratmeter i snitt 4 600 kronor högre än för en motsvarande bostadsrätt. En historisk skillnad, enligt Hyresgästföreningen. Orsaken tros vara det extremt låga ränteläget och den eskalerande bostadsbristen.

– De som bor i bostadsrätt har rätt till ränteavdrag och ROT, medan hyresgästerna måste acceptera extremt höga hyror för att ha någonstans att bo, säger Erik Elmgren.

”Pågår en parallell marknad”

Det finns tre sätt att bestämma hyran för nyproduktion: presumtionshyra, bruksvärdeshyra eller förbestämda hyror. Det senare alternativet gör det möjligt för hyresvärdarna att sätta hyror utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

Det är riskfyllt, eftersom det möjliggör för hyresgästen att överklaga hyran till Hyresnämnden. Men enligt Hyresgästföreningen är det få som utnyttjar den möjligheten.

– Folk är beredda att betala. Annars har de ingenstans att bo, säger Erik Elmgren.

Enligt Fastighetsägarna, som representerar både privata och allmännyttig byggherrar i Stockholm, har de förbestämda hyrorna blivit vanliga bland hyresvärdar i innerstan. I flera nyproduktionsområden sätts hyresnivåerna långt innan hyresgästerna flyttar in.

– Det pågår en parallell marknad, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna i Stockholm.

”Det är sjukt att det ska vara så dyrt”, säger Annelie Zetterlund, 45.

Skälig nivå

Trots det menar han att nyproduktionshyrorna ligger på en rimlig nivå.

– Fastighetsägare sätter i princip aldrig hyror som skulle kunna ifrågasättas i en prövning i Hyresnämnden. Hyrorna är på en skälig nivå utifrån hur marknaden ser ut, säger han.

Att det skulle vara ekonomiskt lönsamt att bygga hyresrätter är enligt honom en ”sanning med modifikation”.

– Det finns fortfarande höga kostnader förknippat med att bygga hyreslägenheter. Marken är jättedyr och blir dyrare i och med de höjda tomthyrorna. Med alla kostnader som bakas in kan man inte sätta de hyresnivåer man kanske skulle vilja. Det är helt uteslutet. De billiga hyresrätter som staden efterlyser kommer man inte att få till via nyproduktion.

Finns det inte en risk att man bygger lägenheter som ingen vill ha?

– Om man står där med tomma lägenheter, då kommer man att sänka priset för att få in folk. Men finns det en marknad och en skälig nivå som människor är beredda att betala så kommer hyrorna att sättas utifrån det. Det är så marknaden fungerar.

Fakta

Här är Kungsholmens dyraste nyproduktion

Fyra. Hornsbergs strand, Stadshagen: 15 764 kronor i månaden, 106 kvadratmeter.

Trea. Hornsbergs strand, Stadshagen. 12 749 kronor i månaden, 82 kvadratmeter.

Tvåa. Hornsbergs strand, Stadshagen: 11 246 kronor i månaden, 71 kvadratmeter.

Etta. Lindhagensgatan, Stadshagen: 9 024 kronor i månaden, 53 kvadratmeter.

Källa: Bostadsförmedlingen
Visa merVisa mindre