Flyttas. Gula villan, som tidigare inrymt ett kafé, flyttas till en annan plats under tiden byggarbetena pågår. Foto: Anders Gustafsson

Skyddad villa flyttas – ställs upp på ny plats

En villa från 1800-talet i Mariehäll ska få en ny placering. I stället ska en gång- och cykelbana byggas på platsen.

  • Publicerad 11:54, 17 maj 2022

Huset, kallat Gula villan, ligger vid Karlsbodavägen i Mariehäll, och är en kulturminnesskyddad byggnad från förra sekelskfitet.

Villan som ägs av Stockholms stad har länge varit ett kafé, men kaféet lades ned för ett år sedan. Sedan dess har villan stått tom men till och från använts som platskontor för den byggverksamhet som pågår.

Villan håller flyttades tidigare i veckan till ett ny tillfällig plats vid Gårdsfogdevägen.

På platsen där villan stått vid Karlsbodavägen kommer en gång- och cykelbana att byggas. Platsen ligger även i ett område i Mariehäll där nya bostäder ska byggas.

Gav upp

Tony Skyllerstedt, som drev kaféet i många år, försökte på sin tid att rädda kvar kaféet på platsen, men kände att motståndet var för stort.

– Det går inte att driva sådan saker mot Stockholms stad, den juridiska processen kunde ha kostat oss mycket pengar. Det är inte mycket att göra, bostäder ska byggas. Det är ingen idé att hålla på att bråka om. Man ska ändå inte vara bromsklass, säger han.

Tanken är att Gula villan så småningom ska flyttas tillbaka till en plats någonstans i området. Staden håller på att utreda var villan ska placeras.

Förvandlas

Mariehäll ska förändras från industriområde till en stad med bostäder och verksamheter.

I området där Gula villan ligger planeras för cirka 770 nya bostäder.

Det ska även byggas gångstråk med park, lekplats och torg.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre