FLYTTAS. Axel Nordells lekskulptur ska flyttas in i Blå parken (i bakgrunden). Kostnad: 100 000 kronor. Foto: Upplands Väsby kommun

Skulptur flyttas några meter – för hundra tusen kronor

Kommunstyrelsen säger ja till medborgarförslaget att flytta Axel Nordells lekskulptur "Fjäril´n" från Dragonvägen in i Blå parken. Men prislappen för den korta flytten – 100 000 kronor –ifrågasätts.

  • Publicerad 11:00, 1 dec 2020

Att det ska kosta 100 000 kr att flytta "Fjäril´n" till en ny plats låter överdrivet dyrt.

Den röda lekskulpturen "Fjäril´n står i dag utanför Dragonvägen 50, på en inhägnad gräsmatta som kallas Axel Nordells park. Här har den stått i snart två år.

Innan dess stod den i Djäkneparken i Vilunda, men behövde flyttas när Blå gatan skulle byggas.

Nu har kommunstyrelsen sagt ja till ett medborgarförslag som går ut på att flytta skulpturen igen – denna gång till Blå parken.

– Syftet med skulpturen är att inbjuda till lek och interaktion och ur den aspekten är den nuvarande placeringen mindre lämplig vad gäller trafik- och barnsäkerhet, säger Roland Storm (VB), kommunalråd och ordförande i rådet för medborgardialog.

Gång- och cykelväg

Mellan de två ytorna där skulpturen står nu går en bred gång- och cykelväg som ibland även trafikeras av bilar inom området.

Enligt Roland Storm "öppnade medborgarförslaget våra ögon" för att placeringen av skulpturen kanske inte var så bra.

– Om en barnfamilj är i Blå parkens lekpark och ett barn plötsligt får för sig att springa över Arkadstråket och ut på Blå gatan för att leka på Fjäril´n, då kan olyckan vara framme.

Men att flytta skulpturen den korta biten är inte gratis. Kontoret för samhällsbyggnad har i en beräkning kommit fram till nästan 100 000 kronor i flyttkostnad (se faktaruta).

Marie Kjellman, projektchef Fyrklövern. Foto: Mikael Andersson

(VB). Roland Storm, Väsbys Bästa. Foto: Rosie Alm

Hur kan det kosta så mycket att flytta en skulptur max hundra meter?

– Jag har också reagerat på kostnaden. Men å andra sidan väger vi inte barn- och trafiksäkerhet mot kostnaden på det sättet. Om ett enda barn kan räddas från att råka ut för en olycka är det självklart värt det, säger Roland Storm.

Tommy Eriksson, mannen bakom det nu antagna medborgarförslaget, är nöjd med flytten.

– Jag är glad att kommunens politiker beslutat att lekskulpturen får en ny och bättre placering. Många småbarnsföräldrar kommer att uppskatta den nya placeringen, säger han.

Erbjuder flytthjälp

Men han ställer sig också tveksam till den höga flyttkostnaden och erbjuder hjälp.,

– Att det ska kosta 100 000 kr att flytta "Fjäril´n" till en ny plats låter överdrivet dyrt. Om kommunen lånar ut spadar och verktyg så kan jag samla en grupp engagerade föräldrar och pensionärer som hjälps åt att flytta den mycket billigare.

Men riktigt så enkelt är det inte enligt Marie Kjellman, projektchef för Fyrklövern.

– Vi måste ställa i ordning marken där skulpturen stått och bereda marken på den nya platsen. I allt markarbete har vi regler och lagar att förhålla oss till.

Kostnader för flytt av Fjäril´n

Transport: 15 000 kronor

Återställning mark: 25 000 kronor

Nyanläggning: 35 000 kronor

Byggherrekostnader: 10 000 kronor

Myndighetskostnader: 9 500 kronor

Summa: 94 500 kronor

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre