Avgift. Tingsrätten ansåg att ingen som förstått bolagets villkor skulle gå med på dem utan att vara desperat och menar att det handlat om ocker. Foto: Mostphotos

Skulle betala 10 000 för att kanske få låna 25 000

En Åkersbergabo ville låna 25 000 och vände sig till ett bolag som förmedlar låneansökningar. Bolaget begärde nästan 10 000 i avgift för tjänsten – en summa som nu hunnit växa rejält.

  • Publicerad 01:15, 10 jun 2021

Åkersbergabon kom i kontakt med bolaget som erbjöd sig att under ett år förmedla låneansökningar från honom till andra långivare, främst privatpersoner.

Mannen fyllde i en ansökan på bolagets hemsida om att få låna 25 000 kronor.

Men enligt villkoren han godkände skulle enbart detta kosta honom 9 999 kronor i "ansökningsavgift" till bolaget.

Det var 2012.

Nu i maj förlorade bolaget en tvist mot mannen som inte betalat avgiften.

Enligt Attunda tingsrätt stod avgiften ”i uppenbart missförhållande” till bolagets motprestation som bara innebar att man skulle skicka vidare mannens låneansökan till möjliga långivare”.

Har växt till över 215 000

Tingsrätten ifrågasätter också om någon person som förstått bolagets villkor skulle skriva på ett sådant avtal utan att själv befinna sig i ekonomiskt trångmål.

”Avtalsvillkoret måste mot den bakgrunden utgöra ocker” skriver tingsrätten som också förklarar det ogiltigt med hänvisning till EU-domstolens praxis.

Hade Åkersbergabon förlorat tvisten hade det stått honom dyrt.

Enligt avtalet begär bolaget nämligen en årlig ränta på 36 procent på förmedlingsavgiften 9 999 kronor ”kapitaliserad”. Det innebär att skulden nu, efter tio år med ränta på ränta, växt till över 215 000 kronor.

Målet överklagat

Dessutom begärde bolaget att Åkersbergabon skulle betala rättegångskostnaderna.

Ärendet är inte avslutat – redan samma dag som domen föll överklagade bolaget till hovrätten men ännu är inget datum då målet ska avgöras bestämd.

Det är oklart om mannen någonsin tog något lån via bolagets förmedling.