Skuggorna av en far

Lo Dagerman är tillbaka i sina hemtrakter i Enebyberg för att lansera sin nya bok om Stig Dagerman. Där djupdyker hon i historien – för att komma närmare en pappa hon aldrig fick lära känna.

  • Publicerad 11:43, 15 feb 2017

”…om en sak är jag fast övertygad: att människans behov av tröst är omättligt”, så skriver författaren och journalisten Stig Dagerman i en av hans kända och älskade essäer.

Lo Dagerman har försökt hitta sin tröst i att djupdyka i faderns olika texter. I ett försök att lära känna mannen som dog när hon var bara tre år gammal.

– Jag har egentligen inga minnen av Stig. Men jag har starka minnen av huset i Enebyberg, och det kaos som skapas i en familj efter ett självmord, säger hon.

 ”Jag har starka minnen av huset i Enebyberg, och det kaos som skapas i en familj efter ett självmord”

Kommer närmare sin pappa

Lo Dagerman har under många år arbetat med Stigs texter. Hon säger att hon på det sättet känner att hon har kunnat komma närmare honom.

– Det är fantastiskt att som barn ha allt det här som han har lämnat efter sig – att få lära känna honom och komma nära. Läsa om hans inre kamp. Det har haft en terapeutiskt och helande inverkan på mig. Nu kan jag ha en större förståelse för honom, säger hon och fortsätter:

– Jag känner starkt att Stig var en sökare. Han ville hitta svar och försöka förklara saker genom att skriva.

Där finns det en klar likhet hos dottern.

– Jag tycker om att analysera och tänka. Där använder jag skrivandet som en process. Han hade ett krav på autencitet och intensitet som jag känner igen hos mig själv.

Aktuell med ny bok

Just nu är hon aktuell med boken ”Skuggorna vi bär”, som hon skrivit tillsammans med den amerikanske skribenten Nancy Pick. Men Lo Dagerman är noggrann med att poängtera att hon inte är författare.

– Det handlar inte om att gå i hans fotspår. Och Nancy har varit otroligt viktig i processen. Utan henne hade jag aldrig gett mig in på det här, säger hon.

I boken försöker Lo Dagerman och Nancy Pick, amerikansk släkting till författarinnan Etta Federn – som var förebild för en karaktär i Stig Dagermans pjäs ”Skuggor av Mart”,  bena ut varför Stig valde att göra ett så mörkt porträtt av Etta. Och vad som egentligen hände när Etta och Stig möttes i Paris – några veckor innan han skrev pjäsen 1947.

– Det är lite som att vi bedriver släktforskning. Nancy söker en judisk släkting som överlevde förintelsen, och jag en far jag aldrig känt.

Kommer ni fram till varför han porträtterade Etta så grymt?

– Vi ställer frågan och presenterar olika vinklar, sen får läsaren fundera själv. Det man får komma ihåg är att det här är en historia, inte en faktabok. En historia om att vi alla bär på skuggor av olika slag, säger Lo Dagerman.

”För mig har det varit helande”

Vill sprida faderns verk

Hon har bott och arbetat i USA i över 30 år, och i dag bor hon i Washington tillsammans med sin man Brian. Där hon arbetar för att göra faderns författarskap bättre känt runt om i världen. Dels genom översättning av texter till engelska. Hon har också i samarbete med sonen Dan Levy Dagerman gjort två kortfilmer baserade på texter av Stig Dagerman.

– Vi spelade bland annat in i villan där jag växte upp. Min mamma, Anita Björk, tog med mig dit några gånger när hon levde. För henne var det svårt, men för mig har det varit helande, säger Lo Dagerman och fortsätter:

– Jag kan sakna Sverige ibland, men det är nog en romantisk bild av hemlandet som jag har. Med skärgård, kanelbullar och klar februariluft. Landet har förändrats och jag hänger inte med. Det blir mer och mer som det multikulturella amerika jag älskar. Det är bra – jag gillar inte jantelagen.


LÄS MER:

Dagermans arv lever än

Skulptur ska minna om Stig Dagerman