Skrytbyggena som aldrig blev av

Badringen i Riddarfjärden, inomhusslalombacke och världens högsta trähöghus – Stockholm har gott om skrytbyggen som stannade på ritbordet. Lokaltidningen Mitt i har kollat varför de senaste årens skrytbyggen inte blev verklighet.

  • Publicerad 14:35, 13 jul 2015

Spektakulära skrytbyggen har en förmåga att röra upp känslor bland stockholmarna. Ibland handlar det om ilska eller förakt, men även framtidstro. Ofta rinner planerna ut i sanden.

Men varför uppstår sådana idéer från början?

– Det är nog så enkelt att vi människor är som små barn som vill bygga någonting som syns eller märks. Det blir som ett monument över sig själv, säger arkitekturhistorikern Martin Rörby.

Våren 2008 pratade Mitt i med kommunstyrelsens ordförande i Täby, Leif Gripestam (M), angående planerna på en inomhusbacke i Arninge och Ullna. Då lät det såhär:

– Jag tror att ekonomin i Sverige fortsätter att vara stabil. Och med tanke på att stockholmarna är överrepresenterade i fjällen och den senaste tidens snöfattiga vintrar här hemma så kommer det här att vara något som lockar. Något som kommer att få Täby att synas.

Planerna för den gigantiska aktivitetsparken med inomhusbacke, äventyrsbad och konferensanläggning stoppades tillfälligt redan året efter. Nu låter det annorlunda.

– Jag tror att ett sådant projekt inte är aktuellt för Sverige alls. Man kan säga att det dog i och med finanskrisen, säger Leif Gripestam.

– Det är lustigt när man hör det nu i efterhand, säger Martin Rörby. Men det är lätt för politiker att sätta sig i fällan att man vill vara med och skapa något som sätter deras stad eller kommun på kartan och på så sätt göra avtryck. Men det är alltid svårt att få igenom projekt som drivs av privata aktörer på kommunal mark.

Ett av de mest omskrivna byggena som planerats i Stockholm de senaste tio åren är ”Badringen”, ett kallbadhus med hotell i Riddarfjärden. Massiva protester från privatpersoner gjorde att politikerna gick från ett starkt ja till att vilja förändra designen och titta på andra placeringar för att sedan låta projektet rinna ut i sanden.

– Det var en ganska pressad period för mig, men alla nya projekt av den här storleken blir ifrågasatta. Politiker har lätt att vända kappan efter vinden och det är ingen som vill ha ett byggprojekt som valfråga. Den striden vinner man aldrig, säger Thomas Sandell, arkitekten bakom Badringen.

Men i Danderyd gick Centern till val 2010 med ett byggnadsprojekt som sin huvudfråga. Visserligen med inställningen att det tänkta 28-våningshuset i Mörby centrum inte skulle bli av.

Centern gick fram i valet och planerna stoppades. Nu ska 28- våningshuset bara bli 10 våningar.

Växthuskupolen i Botkyrka ändrade inte bara utformning, den flyttades till en helt annan stad och bytte skepnad. Närproducerade grönsaker året om var tanken, men det fanns ingen plats i kommunen. Nu ska växthuset byggas i Linköping, men är inte längre en kupol.

– Både kallbadhuset och hög­huset i Mörby centrum tror jag hade blivit bra. Men där var man inte beredd att bearbeta idén utan fastnade i ett färdigt koncept. Idéerna var bra, men utformningen passade inte, säger Martin Rörby.

Ett höghus som Martin Rörby där­emot tror kommer att bli av i framtiden är trähuset som planerades i Sundbyberg. Höghuset var för högt för att byggas så nära Bromma flygplats och i stället byggs fyra mindre punkthus på platsen.

– Det är ett vackert hus och kommer förmodligen byggas, men inte där, säger Martin Rörby.