”Vi funderade på att homestyla garaget. Lägga på en matta och ställa in en soffa. Men jag kom fram till att säljaren nog inte skulle tjäna så mycket på att måla väggarna vita”, säger mäklaren Mathias Ringberger. Foto: Johan Kindbom

Skrubb till salu – för en miljon

Jakten på en p-plats på Södermalm är tuff och det eviga snurrandet på gatorna retar gallfeber på många bilister. För den som kan pytsa upp en miljon eller mer är problemet ur världen.

  • Publicerad 16:11, 9 mar 2015

En enkel lampa i taket lyser upp det mörka, trånga utrymmet i funkishusets bottenvåning. Golvet är täckt av ojämna plåtplattor och i ena hörnet ligger en sliten lastpall och skräpar. Det finns inte ens värme.

Garaget om 13 kvadratmeter som nu ligger ute till försäljning är så långt ifrån bostadsrättsannonsernas homestylade lägenheter med nykaklade badrum, fräscha snittblommor och designermöbler man kan komma. Men priset är detsamma: 895 000 kronor i utropspris, motsvarande 69 000 kronor kvadraten. Plus en månadshyra om 303 kronor.

– Jag tror att det landar högre, en bit över miljonen, säger mäklaren Mathias Ringberger från mäklarfirman Alexander White.

Kampen om parkeringsplatserSödermalm är stenhård. Lokaltidningen Mitt i ägnar en vanlig tisdagsförmiddag i mars en dryg kvart åt att köra runt och leta efter en p-plats i området kring Mariatorget, innan vi till sist fulparkerar en aning på en trång avsats.

– Den stora efterfrågan och det lilla utbudet gör att priserna på parkeringsplatser skenar. De följer utvecklingen på bostadsmarknaden i stort, säger Mathias Ringberger som i höstas sålde en p-plats på Floragatan på Östtermalm för rekordpriset 1 275 000 kronor.

Försäljningen av ett helt eget minigarage på Södermalm, med plats för bara en bil, är enligt Ringberger unik. Och när Mitt i gör en sökning kan vi inte hitta några andra liknande försäljningar.

Många spekulanter dyker upp på visningen av garageplatsen med en automatisk garageport och direktinfart från Björngårdsgatan, ett stenkast från både Slussen, Medborgarplatsen och Mariatorget, denna regniga förmiddag.

– Jag lägger en kvart på att leta parkeringsplats varje morgon. Och dyrt är det. Nu ska jag räkna på om det lönar sig att köpa loss en garageplats, säger spekulanten Johan Eriksson som jobbar i området.

En annan spekulant tror att det lönar sig att betala omkring miljonen för en garageplats. Även om han tycker att det är galet hur priserna på Söder dragit iväg.

– För 30 år sedan köpte jag en etta på Söder för 90 000 kronor. Garageplatsen kostar tio gånger mer. Det är ju absurt, säger han.

Fakta

Knappt 60 000 p-platser i innerstan

I Stockholms innerstad finns cirka 36 000 avgiftsbelagda parkeringsplatser på gatumark.

Stockholm parkering AB, som ägs av staden, har också 23 500 parkeringsplatser i parkeringshus och på avgränsade parkeringsområden i innerstan.

På Södermalm kostar en garageplats omkring 2 000 kronor i månaden.

En boendeparkering kostar 900 kronor i månaden.

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre