FRAMGÅNGSRIK. Anika Hussain har redan blivit publicerad flera gånger och skriver bland annat krönikor för Dagens Industri. Och till våren räknar hon med att bli färdig med sin debutroman. Foto: Gina Risso

Skrivandet har tagit henne från Rinkeby till London

Redan som 22-åring är Anika Hussain från Rinkeby på väg att ge ut sin debutroman. Hon tror mycket på ordens kraft och tycker att det saknas böcker där ickevita personer kan känna sig representerade. – I min roman är en sydasiatisk tjej huvuperson.

  • Publicerad 15:45, 19 sep 2018

Skrivandet har tagit Anika Hussain från uppväxten i Rinkeby och Kista till London. Där håller hon just nu på att avsluta sin utbildning; en master of Arts in Writing for Young People.

Vid sidan om studierna skriver hon.

Hon har redan blivit publicerad flera gånger och skriver bland annat krönikor för Dagens Industri. Och till våren räknar hon med att bli färdig med sin debutroman. En agent har hon redan.

– Boken handlar om en sjuttonåring sydasiatisk tjej. Hennes mamma är döende och mammans sista önskan är att få se dottern bortgift. Boken handlar mycket om att bryta normer.

Anika Hussain är ung men vet redan nu att hon vill fortsätta arbeta med skrivandet. I framtiden drömmer hon om att skriva fler böcker. Hon är intresserad av skolskjutningar och skulle gärna utforska det ämnet i romanform, som ett sätt att skapa uppmärksamhet och diskussion kring frågan. Hon skulle även vilja undervisa i författarskap i framtiden.

Skrivande har hon alltid älskat och mycket av uppväxten ägnades åt poesi. Men nu har hon bytt till berättelser.

– Jag har alltid varit en ganska tyst person men orden har varit mitt sätt att göra mig hörd.

Den riktiga framgångssagan började dock för fyra år sedan när hon sökte till Berättarministeriets författarskola BM-debutant.

– Jag är sjukt tacksam för berättarministeriet. Det var där allt började. Det var där jag fick självförtroendet att våga skriva. Och de har stöttat mig i varje steg på vägen.

Nu vill hon uppmuntra andra att våga ta steget.

– Ansök till allt du ser. Till Berättarministeriet. Till alla tävlingar du ser. Det är bara att chansa. You will miss all the shots you don´t take, säger hon.

MER Berättarministeriets författarskola

Ansökan till höstens författarskola är öppen och stänger den 30 september. Ungdomar från Rinkeby-Kista, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta som går i årskurs 9 – gymnasiet är välkomna att söka. Mer info om det finns här.