Som för så många andra förändrade pandemin Solnabon Mikael Rydings liv. Från att ha rest, tävlat i swimrun och lindyhopp blev vardagen trist och grå. Men det var då, som hans tonårsintresse väcktes till liv igen.

– Hela livet har skrivandet varit ett intresse, men det har lagts åt sidan för jag haft ett sånt aktivt liv. Men när pandemin slog till blev skrivandet min räddning, säger han.

Under ett par år har Mikael Ryding skrivit på en romantisk komedi som var tänkt att bli hans första bok. Men förra sommaren, efter en tids intensivt skrivande, kände han att han behövde en paus från den.

– Då fick jag en idé om att skriva en sketch och det var inte mer med det. Sen växte det till en ny bok idé. Så jag skickade den till två lektörer som gav mig otroligt mycket positiv feedback. Det inspirerade mig att skriva ännu mer och väldigt fort.

Mikael Ryding är ett stort fan av Agatha Christie och hans bok är en komisk hyllning till hennes verk, i sin egen tappning.

Inspirerad av den välkände detektiven

Det äldre paret som ska gifta sig har bjudit in ett antal gäster till ön. En av gästerna vet inte varför han fått en inbjudan, men han åker ändå. Under middagen spårar en förinspelad hälsning ur när gästernas mörkaste hemligheter avslöjas.

Så börjar handlingen i boken "Så var de bara två", som utspelar sig på en fiktiv ö i Östersjön, inspirerad av Gryts skärgård. Läsarna får, som i Agatha Christies bok "Och så var de bara en", följa flera personer. Polisen Ove Björck är den som ska utreda vad som hänt på bröllopet.

– Både jag och Ove gillar Sherlock Holmes så han är inspirerad av och klär sig som honom, säger Mikael Ryding.

Hur känns det inför releasen?

– Det är nervöst. Jag kommer nog be andra läsa recensionerna innan jag läser dem själv. Första gången man exponerar sig så här blir det väldigt jobbigt, säger Mikael Ryding.