Diskussion. Skrivcirkeln ska vara prestigelös och ingen betygsättning kommer att ske. Om det finns intresse kanske fler skrivarträffar anordnas under våren. Foto: Mostphotos/Ulrica Andersson

Skriv bok ihop med andra västerortsbor

För den som inte bara vill diskutera utan också sätta tankar och reflektioner på pränt anordnar biblioteken i västerort skrivcirklar. Om intresset är stort finns en tanke om att ge ut en antologi.

  • Publicerad 16:45, 11 feb 2021

Det ska vara prestigelöst

Varje år anordnar biblioteken läscirklar och författarsamtal baserat på en utvald bok, under projektet Stockholm läser. I år är det Peter Pohls debutbok från 1985, Janne, min vän, som ska diskuteras. Ungdomsklassikern utspelar sig på Södermalm under 50-talet.

Vällingbys enhet ingår i år

– I årets bok finns ett lokalt tema som anknyter till Stockholms miljöer, det finns mycket att hämta från var man själv befinner sig, säger Hanna Stjernfeldt, bibliotekarie på Blackebergs bibliotek.

På grund av pandemin går det inte att hålla några fysiska bokcirklar, utan samtalet hålls digitalt i smågrupper. Nytt för i år är även att Vällingbyenheten, där biblioteken i Bromma, Vällingby och Hässelby ingår, kommer anordna skrivcirklar.

– I samband med bokcirkeln finns medföljande skrivfrågor att utgå från. Tanken är att det ska vara prestigelöst, det spelar ingen roll om man inte skrivit förut eller om man är en van skribent, säger Hanna Stjernfeldt.

"Tanke om antologi"

Efter boksamtalet kommer alltså deltagarna få skriva ner sin tolkning av texten, och vid nästa digitala träff läser man upp den för de andra. Hanna Stjernfeldt säger att det blir ett sätt att föra Stockholm läser till en annan nivå och ett roligt utbyte.

Det handlar inte om en text är dålig eller bra, utan endast hur deltagarna upplever de olika texterna.

– Vi gjorde ett test av detta förra året, och om det det blir många som anmäler sig i år finns en tanke om att ge ut en antologi.

I höst kommer biblioteken i västerort också anordna läs- och skrivcirklar om boken i lättläst version, med förhoppning om att det då går att ses för fysiska träffar.

Så går det till

Den 24 mars klockan 18.00 anordnar Blackeberg bibliotek en digital bokcirkel via zoom.

Den 14 april följs träffen upp av en skrivcirkel samma tid, där deltagarna utifrån centrala teman och med inspiration från boksamtalet skriver egna texter som läses upp för varandra.

Om det finns intresse finns det möjlgihet att fortsätta med fler skrivcirklar under våren. Det går dock bra att endast vara med på boksamtalet om man inte vill skriva.

Anmälan görs via blackeberg.ssb@stockholm.se senast den 22 mars. Efter du anmält dig kommer instruktioner om hur du ansluter till zoom-mötet.

Mer information finns på biblioteket.stockholm.se.

Visa merVisa mindre