Flera nya vårdplatser öppnar nu när Sollentuna sjukhus är färdigrenoverat. Foto: Åsa Sommarström

Skriande brist på vårdplatser – men nu öppnar fler

Äldre får vård på Vårbergs sjukhem och Sollentuna sjukhus. Totalt tillkommer över 200 vårdplatser under 2020.

  • Publicerad 17:59, 19 jan 2020

Bristen på vårdplatser, alltså bemannade sängplatser på sjukhus och andra vårdinrättningar, har varit en följetong i åratal. Nu senast i helgerna, när bristen gjorde att patienter blev kvar på akutmottagningarna med köer och kaos som följd.

Men nu öppnas över 200 nya vårdplatser runt om i regionen, samtidigt som sjukhusen inte kan bemanna sina tomma sängar. En anledning är att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Jag tror att rekryteringen av personal underlättas av att de nya vårdplatserna finns i en modern och bra arbetsmiljö, och att det är attraktivt att vara med och bygga upp en ny verksamhet, säger regionrådet Anna Starbrink (L).

Minst antal vårdplatser i Europa – ändå får sängar stå tomma


En del av de nya vårdplatserna öppnar nu, och merparten till sommaren:

✔️ På nya Vårbergs sjukhem blir det 63 geriatriska vårdplatser (äldresjukvård), varav 33 öppnar nu och 33 i juni.

✔️ Sollentuna sjukhus, som nyligen öppnat efter renoveringen, har nu 15 platser för palliativ vård (vård i livets slutskede) och 15 platser för specialiserad rehabilitering. I sommar tillkommer 150 geriatriska vårdplatser.

✔️ Rättspsykiatrin vid Huddinge sjukhus har byggts ut och fått två nya avdelningar med tillsammans 30 vårdplatser.


Behovet av rättspsykiatriska vårdplatser, där domstol bestämt att personen ska ha vård och inte fängelse, är stort. Region Stockholm köper i dag platser från andra regioner.

– Utbyggnaden har inte hängt med. Fler patienter kan nu få vård närmare sina hem och sina anhöriga. Det underlättar tillfrisknandet, säger Susanne Nordling (MP) i ett pressmeddelande.