Skriande brist på idrottshallar i Vasastan

Hallbristen i Stockholm blir allt mer akut. Bara en av nio hallar och planer som kommunen bygger de närmaste två åren hamnar i innerstan. – Läget är katastrofalt, säger KFUM Central baskets sportchef Victor Sundquist.

  • Publicerad 11:42, 8 mar 2016

I Stockholm får drygt 47 000 invånare samsas om varje fullstor idrottshall. Tillgången på idrottshallar är tre gånger sämre än i Malmö, och fyra gånger sämre än i Göteborg. Samtidigt ökar antalet barn och unga 7–20 år i Stockholm. I innerstan blir de 8 000 fler – 2 000 per stadsdel – fram till 2022.

– Det skulle naturligtvis behövas fler idrottshallar, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare på idrottsförvaltningen.

Politikerna i Stockholms stad håller med och har skjutit till en miljard kronor att använda till nya idrottshallar och anläggningar till 2018.

Men med tanke på att renoveringen av en simhall kan kosta uppåt en halv miljard kan pengarna ätas upp fort.

KFUM Central basket har drygt 730 spelare 5–60 år. De tränar bland annat i KFUM-hallen på Rosengatan, Vasa Reals hall och Gärdeshallen. Men några träningar är långt bort – i Brännkyrkahallen och Liljeholmshallen.

– I år har vi träningar i tolv olika hallar. Vissa tider som vi tilldelats av kommunen är omöjliga – som klockan 16 i Brännkyrkahallen. Barnen går i skolan och ledarna jobbar, säger klubbens sportchef Victor Sundquist.

Föreningen har skissat på ny dubbelhall vid Roslagstull. En hall för bollsporter som basket och en hall för gymnastik. Men projektet har dragit ut på tiden och nu hoppas klubben att snarast ordna två temporära hallar vid Wenner-Gren center.

– Dem skulle man kunna smälla upp redan i höst. Vi kan inte sitta och vänta på att vår hall ska bli klar, vi måste hitta andra lösningar, Victor Sundquist.

En fullstor idrottshall med plats för sporter som handboll, innebandy och basket och fäktning vid Hjorthagens IP är det enda planerade nybygget i innerstan de kommande två åren.

Längre fram vill kommunen bygga en fullstor idrottshall när Rödabergsskolan byggs om. Förhoppningen är att den ska stå klar till 2020.

Det finns även tankar på att bygga ut hallen vid Vasa Real till en fullstor idrottshall.

Förutom dessa behövs enligt idrottsförvaltningen fler hallar och planer i området. Var de ska ligga är oklart.

– Tyvärr finns det inte så mycket markyta kvar i den planerade Hagastaden, vi får försöka hitta andra platser, säger Håkan Eriksson.

Fakta

Så många idrottsplatser behövs

Vasastan och Norrmalm

Behov till 2022:

3 idrottshallar

2 konstgräsplaner

1 simhall

Ytterligare behov till 2022-2030:

1 konstgräsplan

1 idrottshall

Östermalm

Behov till 2022:

2 idrottshallar

1 friidrottshall

Ytterligare behov till 2022-2030:

1 simhall

1 ishall

1 idrottshall

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre