Skrev låtar för Britney och One Direction – nu tar Ana själv plats

När hon var liten var hon så blyg att hon inte ville sjunga för andra. Men Ana Diaz blev låtskrivare för artister som Agnes, Britney Spears och One Direction. Nu sjunger Vasastadsbon sina låtar själv. På svenska.

  • Publicerad 12:08, 3 feb 2016

I veckan kommer Ana Diaz debut-ep ”Lyssna del 1” som kretsar kring kärlek och uppbrott.

– Jag vet inte om det har att göra med att jag är kvinna eller om jag är en viss människotyp säger hon. Men för mig har det varit lätt att gå in i en hjälparroll. Det är en både positiv och ganska jobbig egenskap. För det är inte säkert att det ens är önskat. Jag blir ju själv galen om någon försöker att styra och kommendera mig.

Först nu har hon förstått att det finns ett namn för det där: medberoende.

I låtar som ”Simma själv” beskriver hon hur hon måste gå vidare. Tonläget är samtida, som en streetigare version av Veronica Maggio. Det är lite svartare och lite skarpare kanter och kommer närmare det som gör ont.

Hon har skrivit materialet tillsammans med sin vän poeten Daniel Boyacioglu.

– Han är fantastisk med språket. Vi har en delad kärlek till hiphop och vi har båda rötter i invandrartäta områden. Jag kommer från Bäckby i Västerås och Daniel är från Norsborg, säger hon.

Att ha tillgång till många kulturer kan göra en rotlös och samtidigt ge frihet.

Ana Diaz har spansk pappa, finsk mamma och ett osvenskt namn. Men hennes ljusa hy och blå ögon har skyddat henne från rasism.

– Även om jag själv aldrig varit utsatt så har jag sett människor jag älskar bli det. Så jag fick ändå känslan av att vi inte var önskade. Nu kan jag känna att det här också är mitt. Jag är ju född här och en tillgång. Jag behöver inte försvara min rätt att ta plats.

Känslan av att inte riktigt höra hemma i Sverige förde henne tidigt utomlands. Hon har levt i Seattle, Detroit, London och Los Angeles. Haft relationer med män därifrån. Hela tiden haft musiken med sig men det tog ett tag innan hon bestämde sig för att gå in för den. Efter att ha gått en musikproducentutbildning blev hon kontrakterad av Sony. Hon sålde lägenheten i Stockholm för att flytta till London.

– Jag satsade allt. Jobbade i studio mellan sex och sju dagar i veckan. Efter ett år började jag tappa håret och få ögonryckningar. Så då jobbade jag en dag mindre och den dagen nästan bara sov jag. Jag hade inget socialt liv.

Hon blev upplockad av amerikanska förlaget AAM och flyttade vidare till Los Angeles.

– De är nog tredje störst i världen och jag fick tillgång till ett helt annat skikt av producenter och låtskrivare.

Men en dag blev det helt nödvändigt att skriva på svenska. Producenten lät henne göra det och hon kunde få ur sig sådant hon levde i just då. En nära anhörig som blev svårt sjuk. Ett osunt förhållande. Den eviga kampen för att hitta utrymme för både kärlek och musik.

Det verkar gå rätt bra. Från att ha varit mycket blyg sjunger hon nu själv sitt material och ger ut det på eget bolag.

– Jag har mått dåligt och haft depressioner. Men jag utvecklas och börjar gilla mig själv. Jag kan uppleva hur luften nästan dallrar när andra ser på mig. Det är både förbjudet, spännande och euforiskt. Jag blir så närvarande och samtidigt blir allt så svårstyrt. Jag kan inte det där än, men jag övar på det.

Fakta

Gillar fina parken vid Johannes kyrka

Namn: Ana Diaz.

Bor: I Johannes. ”Det är otippat mysigt att bo mitt i stan. Jag visste inte ens om den fina parken vid Johannes kyrka. Och jag gillar att Surfers har öppnat.”

Familj: Särbo.

Gör: Låtskrivare och artist.

Aktuell: Med ep:n ”Lyssna del 1”. Materialet har hon skrivit tillsammans med poeten och vännen Daniel Boyacioglu.

Visa merVisa mindre