LOKALFÖRANKRAD. Tiffany Kronlöf spelar gärna in i söderort. Puben på Gullmarsplan var med i Kristallenbelönade humorserien Full Patte. Foto: Ursula Dahlberg

Skrattfyllt lärande där Tiffany blandar finsk och svensk humor

I SVT:s nya humorserie Finska rycket blandas svenskt och finskt i skrattframkallande scener med folkbildande inslag. – Förvånansvärt många helt vanliga svennar har kollat på programmet och tyckt att det är jättekul, säger programledaren Tiffany Kronlöf.

  • Publicerad 07:20, 1 okt 2021

Jag har lyxen att kunna välja när jag vill vara vem, jag kan slå av och på min finskhet.

Sverigefinnar som lär sig finska, svenskbeteende i bastun och kändisar som Timbuktu, E-Type och Parisa Amiri som får prova på något finskt i ”Suomalainen challenge”. Det är några av inslagen i de åtta kvartslånga programmen av Finska rycket med Tiffany som kan ses i SVT just nu.

– Många som har tittat har sagt ”jag hade ingen aning om att den finska kulturen i Sverige var så stor och att det är så många sverigefinnar här”, säger programledaren Tiffany Kronlöf.

Kombinationen av skoj och lärande är något som hon gillar och det var en självklarhet när det kom till att göra ett modernt språkprogram.

– Mycket av konsten som jag gjort handlar om folkbildning på något plan men med humor som medel.

Väljer lokala miljöer

Tiffany Kronlöf, som hittills kanske är mest känd för den Kristallenbelönade serien ”Full patte” hon gjorde med sin syster Bianca Kronlöf, bor i närheten av Gullmarsplan. Hon har en ateljé i Årsta och närmiljöer tar ofta plats i hennes produktioner. Valla torg och en pub på Gullmars är några ställen som har dykt upp genom åren och hon berättar att hon gillar att det finns så många, helt olika miljöer att välja på.

– Jag tycker att allt finns tillgängligt på en så liten yta här på något sätt, det är lite stad och förort samtidigt. Och att det känns som att det är lite som mitt egna.

I Finska rycket dyker bland annat Trollparken i Årstaskogen upp när de testar ”kärringkånk” – eller att ”bära en ickebinär” som det blir i modern tappning. Humorn i serien har enligt Tiffany Kronlöf drag av både den mer lågmälda finska som gärna skojar om elände och den svenska som hon tycker mer gillar dialekter och knäppa gubbar.

Knepiga kategoriseringar

Tiffany Kronlöfs föräldrar kommer från Finland men hon uppväxt i Sverige. Hon är svensk medborgare sedan åtta år tillbaka och berättar att hon har varit privilegierad och inte mobbats för sitt flerspråkiga ursprung.

– Nu är jag svenne och Sverigefinne, I guess. Eller jag vet inte, jag är lite av varje. Jag har lyxen att kunna välja när jag vill vara vem, jag kan slå av och på min finskhet.

Även om det för henne personligen inte är viktigt med definitionen förstår hon att den kan det för andra.

– Det är det som är intressant med Finska rycket tycker jag. Det träffar folk så olika på skalan i vad den här identiteten betyder för dem. För vissa är det superproblemfritt, medan det är jätteladdat för andra. Det tycker jag kan ge ljus åt hur man tänker kring andra minoriteter som kanske har kommit till Sverige mer nyligen.

Hon konstaterar att det är lättare att göra humor av något där det finns en lång gemensam historia än det skulle vara med en grupp som ännu inte uppnått en form av ömsesidig respekt i samhället.

– Just kärlek och respekt är viktigt. Finns inte det kan man inte driva med stereotypen och fördomarna.

AKTUELLT. Nyhetsankarna Markku Houvila och Tiffany Kronlöf i programmets Finska nyheter. Foto: Niklas Nyberg

Är storken i nya Mamma Mu-filmen

Namn: Tiffany Kronlöf

Ålder: 34

Bor: Vid Gullmarsplan

Gör: Är bland annat skådespelare, regissör, manusförfattare, sångerska och låtskrivare.

Karriär i urval: ”Full Patte” (SVT, medverkande och medskapande) som hon tillsammans med sin syster Bianca Kronlöf vann Kristallen för, ”Slå pattarna i taket” & ”För de redan frälsta” för Riksteatern (skådespelare och manusförfattare) och ”Streams” (SVT, regissör och medverkande).

Aktuell med: Programledare i ”Finska rycket med Tiffany” som sänds på SVT på tisdagar och SVT play.

Övrigt: Ger röst åt Storken i kommande Mamma Mu-filmen.

Visa merVisa mindre