Så här såg det ut i Rålambshovsparken vid valborgshelgen. Foto: Läsarbild

Skräp: ”Rålis ser ut som ett slagfält”

De soliga dagarna har en sopig baksida. Skräp ligger i drivor runt parkerna – som i Rålambshovsparken. – Det blir jäkligt snuskigt. Staden måste ta större ansvar, säger en läsare som tröttnat på soporna.

  • Publicerad 06:08, 10 maj 2018

Gamla matförpackningar, plastpåsar och pizzakartonger. Efter en varm dag samlas skräp i drivor vid papperskorgarna i Rålambshovsparken. Och efter att måsar och skator kalasat på resterna ligger soporna utspridda över gräset.

En läsare på Kungsholmen har tröttnat.

– Det är extremt skräpigt, speciellt efter varma kvällar. Det blir som ett slagfält, säger läsaren, som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Skräpet ligger på morgonen utspritt över gräsmattan i Rålis. Foto: Läsarbild

Hon tycker att staden borde ta större ansvar.

– Inför stora helger borde man kanske sätta in containrar eller tömma en extra gång på kvällen. Det hjälper inte att komma nästa morgon, för då har skräpet redan spridits ut. Mycket blåser även ner i vattnet, säger hon.

Svårt att planera in tömningarna

Parkmiljöavdelningens chef, Therese Rosén, säger att de är medvetna om problemet. Avtalet med entreprenörerna säger att om det är mer skräp ska det städas oftare. Men att det kan vara svårt att planera in när resurserna ska sättas in.

– På helgerna sitter picknickare kvar långt in på natten. Renhållarna är där tidiga morgnar. Det tar dock en stund att gå igenom hela parken när det är mycket skräp. Renhållarna är där flera gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Extra stora korgar

Extra stora sommarkorgar brukar ställas ut från mitten på maj till slutet av september.

– Men den här varma och fina våren kommer vi att tidigarelägga utställningen av sommarkorgar, säger Therese Rosén.

I fjol var det stora renhållningsproblem på Nationaldagen. I år är extrastädning och extra soptunnor redan beställda till 6 juni, enligt parkmiljöchefen.

 Vad skulle ni vilja säga till dem som skräpar ner? 

– Det är bättre att ta med skräpet, det är oftast inte långt till en annan tunna. Det är viktigt att alla som använder våra parker hjälps åt att hålla rent och snyggt.

Bara en bråkdel av skräpet får plats i soptunnan. Foto: Anna Körnung

Fler sommarjobbare

Under sommaren kommer stadsdelsförvaltningen ha 60 sommarjobbande ungdomar som hjälper till att hålla rent och snyggt i parkerna. Det är dubbelt så många som 2017.

 Staden har en 24-timmarsregel som säger att överfull skräpkorg ska vara tömd inom ett dygn efter att anmälan kommit in till entreprenören.

Fakta

Nytt inom skäpfronten på Kungsholmen

Staden kommer att utöka med sorteringsmöjligheter i Rålis parklek och Vänngåvans parklek.

Byta ut till solcellsdrivna papperskorgar i Polishusparken.

Håll Sverige rent hjälper med städning av naturmark på Fredhällsklipporna och på Kristinebergsklipporna.

Under sommaren kommer stadsdelsförvaltningen ha 60 sommarjobbande ungdomar som hjälper till att hålla rent och snyggt i parkerna. Det är dubbelt så många som 2017.

På Kungsholmen finns det runt 50 solcellsdrivna självkomprimerande skräpkorgar, som kan ta mer skräp och meddela digitalt när den behöver tömmas. Det finns även 450 papperskorgar och runt 30 sommarkorgar.

Källa: Stadsdelsförvaltningen
Visa merVisa mindre