Skräp och snusk när sommarlediga intar Söders parker

Överfulla soptunnor – och fåglar och råttor som har kalas bland pizzakartonger och matrester. Nedskräpningen i Söders grönområden upprör. – Så fort solen kommer tokeskalerar det, säger Therese som rastar hunden på Långholmen.

  • Publicerad 05:15, 30 jun 2020

Varma lediga dagar och kvällar lockar ut många till Södermalms grönområden.

Men det finns en baksida. För ett säkert sommartecken är skräp, snusk och överfulla sopkärl – och klagomål som rör just detta.

Bland annat från Långholmen.

– Så fort solen kommer fram tokeskalerar det. Det finns många sopkärl men problemet är att folk är lata och lägger sitt skräp bredvid. Eller så är kärlen överfulla, berättar Södermalmsbon Therese som ofta rastar sin hund på Långholmen.

Värme, corona och parkträngsel: Polisen redo för ovan sommar

”Alltid någon annans ansvar”

Ofta möts hon av drivor av pizzakartonger, flaskor och matpåsar när hon kommer ut på morgonen. Och fåglar och råttor som kalasar i högarna.

Staden borde tömma kärlen oftare, tycker Therese, men främst vill hon att folk skärper sig.

– Attityden är alltid att det är någon annans ansvar. Man ställer sitt skräp och så får någon annan fixa det. Det är ignorant – man får friheten att röra sig ute, vi slipper lockdown, men likförbannat tror man att man kan bete sig hur som helst, säger Therese.

Tengdalsparken ”en soptipp”

Från östra Söder och Tengdalsparken rapporteras om liknande problem.

”Parken ser ut som en soptipp. Soplocken går inte att stänga så folk ställer sina sopsäckar bredvid tunnorna och då har måsarna fest sen”, skriver läsaren Anette i ett mejl.

Staden: ”Mycket högre tryck i år”

Inför sommaren hade staden beställt extra städning och tömning av vissa parker där man vet att det brukar samlas mycket folk

– Det är ett mycket högre besökstryck i våra parker än tidigare år, säger Carina Herdin Ringstedt, parkingenjör på Södermalm.

Hon förklarar att staden därför måste utöka städningen. Just nu pågår dialog om var och hur mycket.

Får ni in många klagomål om skräp?

– Vi får in en hel del klagomål gällande renhållningen vilket är naturligt då besökstrycket ökat markant och nedskräpningen med den, säger Carina Herdin Ringstedt.