Norr Mälarstrand. Fortfarande ett Moderatfäste – men Socialdemokraterna har gått starkt framåt i valdistrikten längs med gatan. Foto: Pekka Pääkkö

Skrällen – här går S rejält framåt

De borgerliga tappade på Norr Mälarstrand där Socialdemokraterna istället gjorde ett succéval.

  • Publicerad 13:47, 23 sep 2022

Norr
Mälarstrand har rätt mycket parkskötsel och renhållning

Socialdemokraternas starka Stockholmsval syntes i princip på hela Kungsholmen.

I samtliga valdistrikt längs med Norr Mälarstrand ökade partiet med runt tio procent.

I 6 av 8 av de distrikt som delvis ligger längs med Norr Mälarstrand är visserligen Moderaterna fortfarande större än Socialdemokrater-na, men M gick samtidigt bakåt i alla utom ett distrikt i området (se faktaruta).

Allra mest gick Socialdemokraterna fram vid Kungsholmstorg där partiet gick upp med hela 12 procentenheter i ett distrikt – från 13,6 procent till 25,6.

– Under slutet av mandatperioden märkte jag av ett missnöje med det sittande styret. Vi erbjuder något annat, säger Mårten Svensson Risdal (S).

Mårten Svensson Risdal (S). I dag vice ordförande i stadsdelsnämnden – om han blir nästa ordförande återstår att se. Foto: Privat

Han är i dag vice ordförande i stadsdelsnämnden på Kungsholmen. Varför hans parti gått så bra vid till exempel Norr Mälarstrand tycker han är svårt att säkert säga.

– Men jag tycker vi fått fram att det hade sett annorlunda ut med vår politik och budget. Norr Mälarstrand har rätt mycket parkskötsel och renhållning och man kan spekulera i att vi förmodligen hade haft mer resurser att göra det vackrare i parkerna.

Pengar till parker

Framåt vill Mårten Svensson Risdal se att stadsdelsnämnden satsar mer pengar på just parkerna. Äldreomsorgen samt trygghet och ordning är två andra områden som Mårten Risdal Svensson lyfter fram som extra viktiga kommande fyra år.

Om han är den som håller i ordförandeklubben på Kungsholmen vid ett eventuellt maktskifte återstår att se då det inte bara är upp till honom.

– Men jag tycker det är ett spännande uppdrag. Jag gillar det lokala och att man ser hur det påverkar stadsdelen man bor i. Sedan har vi ett bra klimat i nämnden med konstruktiva diskussioner, lite tvärtemot hur det är på riksplanet.

Pengar till parker

En annan valkrets som sticker ut på Kungsholmen är den närmast Fredhällsparken – ”S:t Göran 2 Fredhäll N”. 2018 var Centerpartiet största partiet av alla där – med största säkerhet eftersom C lovade stoppa bygget av en ny fotbollsplan i parken.

Även i år drog C hem många röster i distriktet kring Fredhällsparken – 20,2 procent av rösterna.

Socialdemokraterna lyfte dock nyligen fram möjligheten att man trots allt ska bygga en fotbollsplan i Fredhällsparken. Nu när S ser ut att ha vunnit valet undrar såklart många om den fullstora planen hamnar i Fredhäll trots allt?

Socialdemokraterna hälsar via sin presstjänst i Stadshuset att det är för tidigt att kunna säga något om det och att man får återkomma till frågan längre fram.

Kungsholmstorg. Här gick S fram med 12 procent i ett av distrikten ned mot Norr Mälarstrand. Foto: Karin Nilsson

S och M längs med Norr Mälarstrand

Preliminärt valresultat kommunalval 2022, procent – förändring mot förra valet inom parentes

S:t Göran 16 Lilla Västerbron:
M: 27,7 (-2,4) / S: 22 (+8,2)

St: Göran 17 Kv Karlsvik med flera:
M: 27,1 (-2,8) / S: 22,9 (+10,5)

Kungsholm 1 Ture Nermans gränd med flera
M: 24,1 (-2,4) / S: 26,3 (+10,2)

Kungsholm 2 Pontonjärparken:
M: 25,8 (-1,1) / S: 22,2 (+8,1)

Kungsholm 13 John Ericssonsgatan med flera:
M: 26,5 (-1,7) / S: 23,8 (+9,5)

Kungsholm 6 Kungsholmstorg V:
M: 23,7 (-2,9) / S: 25,6 (+12)

Kungsholm 7 Kungsholmstorg Ö:
M: 29,2 (-1,5) / S: 22,2 (+11,1)

Kungsholm 10 Ragnar Östbergs plan:
M: 27,4 (+0,4) / S: 26,7 (+10,2)

Källa: Valmyndigheten

Visa merVisa mindre