Skräck i stugidyllen – Andrea Larsdotter i ny indierysare

Skräck i sommarstugemiljö och karantän i stället för premiär på röda mattan. Mitt under pågående pandemi är skådespelaren Andrea Larsdotter från Bergshamra aktuell med en ny långfilm.

  • Publicerad 16:43, 1 apr 2020

Andrea Larsdotter satt blick stilla i ett rum på Dramaten med inplastat huvud och bara små hål att andas genom. Hennes ansikte skulle avgjutas. Om hon rörde sig eller skrattade till skulle arbetet vara förstört. Ett plötsligt skämt från en av perukmakarna och det var nära till skratt. Men hon lyckades bita ihop. Det är ett av flera ögonblick hon ser tillbaka med glädje på från arbetet med Huset vid skogens slut – indieskräckfilmen av Jonathan Katzeff där hon spelar Louise, syster till Astrid i huvudrollen.

– Det var spännande att utforska rollen som en jobbig storasyster. Jag är själv storasyster och kan känna igen mig i vissa repliker och passager, det kan ibland vara lite herre på täppan att vara storasyster och Louise är en ganska vidlyftig och rak figur. Till skillnad från mig skulle hon aldrig romantisera något, eller tro på något övernaturligt. Hon blir heller inte skrämd lätt, säger Andrea Larsdotter.

Tjuv återvänder efter överfall

Inspelningen gjordes i sommarstugemiljö på hösten ute i skogen. I filmen beger sig Astrid till familjens sommarstuga efter att ha blivit våldsamt överfallen av en inbrottstjuv i sin lägenhet. I stugan blir det häng med systern Louise och mamma Stina, men både Stina och Louise försvinner snart, och tjuven dyker upp igen för att avsluta vad som avbröts i Astrids lägenhet. Snart inser Astrid att tjuven bara är en liten del av något mycket större.

Som Astrid ser vi Andrea Larsdotters nära vän Alexandra Alegren.

– Det är lärorikt att jobba med independentfilmer och att få spela mot Alexandra var jätteroligt. Jag är stolt över att det blev så otroligt naturligt och trovärdigt syskonskap, säger Andrea Larsdotter.

Andrea Larsdotter beskriver Louise som en ”vidlyftig och rak figur”. Foto: Lucky Dogs

Inget biomingel

Filmen hade premiär i slutet av mars. Men festkänslan har inte infunnit sig. På grund av corona har det inte blivit någon riktig premiärvisning, och biovisningarna har ställts in. Andrea Larsdotter har dessutom suttit flera veckor i karantän hemma i lägenheten i Bergshamra tillsammans med familjen efter en utlandsvistelse.

Trots att det i filmbranschen just nu är tvärstopp för inspelningar av nya filmer och serier har Andrea Larsdotter än så länge kunnat jobba vidare hemifrån med flera projekt. Hon är mitt uppe i förberedelserna av två produktioner där manus håller på att bli färdiga, och är också i startgroparna för en ny tv-serie.

– Jag håller också på att jobba med en internationell tv-serie som jag har kommit med idéen till, vilket är otroligt spännande.

Filmen finns att hyra på SF Anytime

Fakta

Utvecklar ny serie

  • Andrea Larsdotter, 51, har nyligen kunnat ses i en av huvudrollerna i filmen Miraculous Weapons av Jean-Pierre Bekolo. Filmen visades på flera internationella festivaler i fjol.
  • Utöver att vara skådespelare skriver hon för film och tv och förbereder sig just nu för att gestalta Tove Meijer, en av huvudrollerna i Storyworlds kommande långfilm Maskrosbollar, i regi av Melker Sundén. Hon arbetar även med konceptualisering och utveckling av en kommande internationell tv-serie tillsammans med Callin Öhrvall Delmar.
Visa merVisa mindre