FIRAR. Måns "Skövlarsyntharen" Jonasson bjuder in till synth-fest i Hammarby Sjöstad. Foto: Linda Gren

Skövlarsyntharen fixar fest i Sjöstan

Den hårdnackade Skövlarsyntharen, som vevat vildsint med slagord som "asfaltera hela Hammarbyskogen" och "skövla hela skiten", har mjuknat. Nu bjuder han in till synth-fest i Fredriksdal.

  • Publicerad 20:00, 8 maj 2018

Det är en gladlynt och peppad Måns Jonasson som möter StockholmDirekt på gratiskontoret GoTo10 i Hammarby Sjöstad.

– Tja, vad kan jag säga. Jag fick ju som jag ville, säger han och skrattar.

Är det här unika gratiskontoret framtiden för Stockholm?

Det är de igenomklubbade byggplanerna för Hammarbyskogen och Nytorps gärde som Måns Jonasson syftar på. Det var 2015 som han först väckte uppmärksamhet genom sina satiriska musikvideos på Youtube med det det entydiga budskapet: bostäder behöver byggas – därmed måste grönområden offras.

Här är syntharens känga till Årstaborna: "Skövla Årstafältet!"

Låtar som "Skövla Hammarbyskogen!" och "Bygg stad" väckte minst sagt ont blod bland de som inte alls ville se några fällda träd vid sin husknut och StockholmDirekt döpte den säregna asfaltsentusiasten från Söder för Skövlarsyntharen – ett epitet han själv sedan anammade.

Vill sätta Fredriksdal på kartan

Sedan dess har staden gått på Måns linje, och han själv, tja, har kunnat ägna sig helhjärtat åt sin passion: synth-musiken. Snart firar hans podd Blå Måndag, Sveriges enda renodlade synthpodd, ett år – och då bjuds hela Sjöstan in till fest i studion på Goto10. Spelningar, mingel och överraskningar utlovas.

Ur Tidningen Hammarby/Skarpnäck juni 2016.

– Den här delen av Sjöstan har känts lite som öken innan, få vet nog ens om att vi finns. Men snart öppnar ju Paolo Roberto sin restaurang här och vi vill också vara med och bidra till att sätta Fredriksdal på kartan, säger Måns Jonasson.

Paolo Roberto öppnar nytt i Sjöstan

För synthnördarna finns en hel del guldkorn att ta del av på hyllningsfesten, men även om man inte kan ett skvatt om synth behöver man inte oroa sig menar Måns. Festen kan då ses som ett sätt att upptäcka ny musik.

– Jag tror nog att det finns många smyg-synthare i Sjöstan. Det är ju rätt ålderskategori som bor här. Och jag tycker mig ha sett en hel del synthfrillor på tvärbanan, säger han och skrattar.

YIMBY-musiker: "Asfaltera hela skogen!"

Synth-fest för alla

Måns Jonasson, 43, bor i Enskededalen och spelar in synthpodden Blå Måndag tillsammans med Peter Josefsson och Anders Ljung på Goto10 i Hammarby Sjöstad.

26 maj fyller podden ett år, vilket firas klockan 13.00-15.00 på Goto10. Det blir spelningar med Roya, Person:A och LSD. Det blir även synthloppis, mingel och andra aktiviteter. Alla är välkomna, oavsett om du är inbiten synthare eller nyfiken barnfamilj.

Synth kan enligt Måns beskrivas som "elektronisk musik med svärta".

Även om Måns legat lågt med skövlarlåtarna den senaste tiden, säger han att han har flera nya på gång: "Det finns fler strider att utkämpa".

Visa merVisa mindre