Skotten ökar trycket på akuten – 18 döda i år

För några år sedan sköt de kriminella varandra i benet som en varning. Nu skjuter de för att döda. I år har det dödliga våldet nått nya rekordsiffror i Stockholm. 54 skjutna, 18 döda. Till Karolinskas traumaenhet kommer de svårast skadade.

  • Publicerad 19:32, 14 dec 2017

Förtydligande! När denna artikel publicerades i december 2017 hade 18 personer skjutits till döds i Stockholm län. Natten till nyårsafton skedde ytterligare en dödsskjutning. Totalt blev alltså 19 personer skjutna till döds under året 2017.

Skottskador har blivit så vanligt i Stockholm att personalen på Karolinska sjukhuset i Solna nästan inte behöver öva längre.

– Förr åkte en del och jobbade i Sydafrika ett tag där det är mycket skottskador, men det behöver man inte på samma sätt längre, säger Louis Riddez, överläkare på Karolinska.

När larmet går är det hit alla allvarliga skottskadade skickas. Ett team på tio personer möter upp i den så kallade traumasalen. En dörr leder in till operationssalen, en annan till skiktröntgen. 

– De skadade kommer in med bår från ambulansen eller helikoptern. Ambulanspersonalen går igenom läget på en minut. Kanske åker patienten direkt in i operationssalen, säger Louis Riddez.

Fördubbling av våldsutsatta på 15 år

Han har stor erfarenhet av traumasjukvård. Han har arbetat under många katastrofer och konflikter i världen och ledde arbetet på akuten efter terrorattentatet på Drottninggatan i våras.

Överläkare Louis Riddez. Foto: Anna Z Ek

Varje år kommer ungefär 1 500 patienter till traumaenheten. De flesta från trafik eller fallolyckor. En tiondel har utsatts för så kallat penetrerande våld, skott eller knivskärning.

Det är en fördubbling på femton år. Knivskärningar är vanligast men 2,5 procent är skottskador.

Traumaenheten tar hand om alla som har blivit skjutna eller knivhuggna ovanför knän och armbågar. De som blivit knivhuggna går att rädda om de kommer in i tid.

Till och med om de fått ett hugg i hjärtat.

– Men har man blivit skjuten i huvudet, hjärtat eller i de centrala organen är det nästan omöjligt. Då avlider de ofta snabbt och kommer inte ens hit, säger Louis Riddez.

En del kommer in i skottsäker väst. Man kan ju undra varför de går omkring i det.

Louis Riddez, överläkare.

De skottskadade är nästan uteslutande unga män och de flesta rör sig i en kriminell miljö.

– En del kommer in i skottsäker väst. Man kan ju undra varför de går omkring i det en fredagsmorgon. Men vi ställer aldrig några frågor om vad som hänt. Vår uppgift är att rädda liv, säger Louis Riddez.

Från hot om våld till dödligt våld

Våldet har trappats upp i den kriminella miljön de senaste åren. Från hot med vapen och skott i benen som en varning till dödligt våld.

– Ofta är det många skott och man skjuter på ställen i kroppen där man inte klarar sig och som är svåra att skydda, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Syd.

Varför våldet blivit grövre finns inget enkelt svar på.

– Det är många samverkande faktorer; vapentillgången, ökad konkurrens om narkotikamarknaden och en större likgiltighet.

Alla som utsatts för penetrerande våld ovanför knän och armbågar förs till traumaenheten. Foto: Anna Z Ek

De kriminella nätverken finns i södra och norra Stockholm och är mer eller mindre löst sammansatta. Mellan dem finns pågående konflikter. Skjutningarna kan handla om småsaker och leder ofta till hämndaktioner.

Vid några tillfällen har personer helt utanför den kriminella miljön hamnat i skottlinjen och träffats. Men trots att flera skjutningar skett dagtid på offentliga platser är det ovanligt.

– Det går inte att säga att det är ofarligt. De är helt besinningslösa. Men samtidigt är sannolikheten väldigt liten. Jag tycker inte att man behöver vara rädd, säger Daniel Löfgren, utredare vid polisområde Syd.