Vapen. Mannens kolsyrerevolver som polisen fann i gräset där han föll. Foto: Polisen

Sköts av tre gånger av polis i Åkersberga – åtalas för hot

I somras öppnade polis eld mot en beväpnad man i Åkersberga. Efteråt visade det sig att vapnet mannen haft inte var riktigt. Nu har mannen åtalats.

  • Publicerad 12:10, 11 maj 2021

”Nu är det han eller jag”

Det började som ett samtal till SOS 112. En anonym man ringde från Österåker och sa att han skulle dränka sig och att han var beväpnad med en Magnumrevolver och skulle skjuta mot polisen om de kom.

Polisen lyckades spåra samtalet till en plats vid Åkers kanal och ryckte ut med flera patruller.

En polisman hittade mannen vid en villa i Åkersberga, men här går berättelserna isär.

Enligt mannen, som är i 30-årsåldern, tappade han sin revolver ur fickan och skulle stoppa tillbaka den när polisen dök upp. Han säger att han aldrig siktade mot polisen. När polisen först sköt två varningsskott försökte han kasta bort revolvern, men hann inte.

Träffades av tre skott

Men enligt polismannen riktade mannen sitt vapen mot honom. ”Nu är det han eller jag” hann polisen tänka enligt ett förhör.

Därför sköt han ytterligare två skott som träffade mannen i vardera benen. När inte det tycktes hjälpa avlossade han ytterligare ett skott som träffade mannen i buken.

Man skjuten av polis – förd till sjukhus

Händelsen inträffade på förmiddagen den 24 juli förra året. Efteråt kunde polisen konstatera att det inte var ett riktigt vapen mannen haft, utan en kolsyrepistol och att han varit påverkad av kokain.

Nu har mannen åtalats vid Attunda tingsrätt, bland annat misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och dopningsbrott.

Enligt ett vittne ska han innan händelsen ha nämnt "suicide by cop", som att han önskat att bli skjuten av polisen.

Runt hundra vapen i hemmet

Vid husrannsakan i mannens hem i Åkersberga efter händelsen fann polisen bland annat flera hundra tabletter med dopningsmedlet anabola steroider och runt hundra olika vapen och tillhyggen, bland annat batonger, knivar och yxor.

Tidigare har mannen även ertappats på allmän plats med skyddsväst, knogjärn, kniv, pepparspray och en leksakspistol. Mannens förklaring var då att han kände sig hotad.

Så sent som i mars i år fastställde hovrätten en fängelsedom mot mannen för grov misshandel i Åkersberga, för att 2019 ha ringt på dörren till en kvinna han kände och sedan oprovocerat ha skallat henne och huggit henne med kniv.

Grovt hot mot tjänsteman

Straffet för grovt hot mot tjänsteman är fängelse i lägst ett och högst sex år.

För att bedömas som grovt bör brottet exempelvis ha innefattat våld av allvarligt slag, eller hot ”som påtagligt har förstärkts med hjälp av vapen, sprängämne eller vapenattrapp eller genom anspelning på ett våldskapital eller som annars har varit av allvarligt slag”.

Källa: Brotttsbalken, 17 kap.1 §

Visa merVisa mindre