25-åringen uppgav att han hittat vapnet av en slump. Osannolikt, enligt tingsrätten. Foto: Arkivbild

Sköt sig själv i benet – döms till fängelse

En man i 25-årsåldern hemmahörande i Solna döms till fängelse i ett år för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Detta efter att han av misstag skjutit sig själv genom låret när han satt i en bil.

  • Publicerad 12:51, 12 okt 2018

Den nu dömde mannen uppsökte en eftermiddag i mars 2016 akut läkarvård på Universitetssjukhuset i Solna med en allvarlig skottskada i ena låret.

Han kördes till sjukhuset i av en manlig bekant, som bar skottsäker väst. När polisen genomsökte bilen de två männen färdats i upptäcktes ett kulhål i förardörren. Polisens tekniker kunde konstatera att skottet avlossats inifrån bilen.

Ett vittne hade tidigare den aktuella eftermiddagen hört ett skott gå av i ett bostadsområde i Hagalund. När polisen kom till platsen upptäckte de en ansenlig mängd blod på gatan och hittade även ett vapen i närliggande buskage. Blodet visade sig komma från 25-åringen, men man lyckades aldrig säkra några spår på vapnet.

Sköt sig i benet av misstag

25-åringen uppgav i förhör att han av misstag råkat avlossa vapnet – en pistol laddad med militär ammunition – när han skulle kolla om det var äkta. Han har dock nekat till att han skulle ha ägt pistolen. I stället har 25-åringen sagt att han på grund av sitt narkotikamissbruk haft för vana att leta efter droger utomhus och då hittat vapnet av en slump.

Vapnet som 25-åringen sköt sig i låret med är tillverkat i Argentina och var vid det aktuella tillfället skarpladdat med militär ammunition. Foto: Polisens förundersökning

Tingsrätten skriver i domen att det är osannolikt att han hittat vapnet. De ställer 25-åringens berättelse mot att hans vän bar skottsäker väst vid tillfället och att ingen av dem kunnat ge en rimlig förklaring till varför de satt i bilen när vapnet avlossades.

En ytterligare omständighet som talar emot att vapnet hittades av en slump är den påse med patroner som polisen fann 120 meter från akutens entré. Patronerna var av samma sort som den patron som penetrerade 25-åringens lår.

Döms även för narkotikabrott

I den bil som den nu dömde mannen och hans manliga vän färdades till sjukhuset i fann polisen även en större mängd – 460 gram – cannabis, som låg i en jacka som tillhör 25-åringen. I jackan låg också en krypterad telefon. Tingsrätten skriver att det är bevisat att narkotikan var avsedd för vidareförsäljning och att 25-åringen även ska dömas för narkotikabrott.

Drogbeslaget i 25-åringens jacka. 460 gram cannabis som tingsrätten menar att han hade för avsikt att sälja vidare. Foto: Polisens förundersökning

Tingsrätten bedömer strafflängden till ett år och fyra månaders fängelse, men av hänsyn till den skada 25-åringen ådrog sig av skottet – bestående nervskador och gångsvårigheter – bestäms strafflängden i stället till fängelse i ett år.