Överklagas. Åklagaren kräver livstids fängelse och kommer att överklaga domen. Mannen hävdar att dödsskjutningen var en olycka och kommer sannolikt också att överklaga. Foto: Johan Kristensen

Sköt frun i huvudet – morddomen överklagas

Den 42-årige mannen sköt sin fru i huvudet i deras lägenhet i Fisksätra. Hedersmord, enligt åklagaren. Olycka enligt mannen. En oenig tingsrätt fäller honom för mord men friar honom från hedersmotivet.

  • Publicerad 05:00, 10 sep 2021

Han har har endast erkänt grovt vållande till annans död

Den 3 december 2020 sköts kvinnan i huvudet i parets lägenhet i Fisksätra.

Mannen berättade att de hamnade i bråk och när han försökte skrämma henne avlossades pistolen av misstag.

Fråntogs vårdnaden

I augusti beslutade förvaltningsrätten att mannen skulle fråntas vårdnaden av parets tre barn. ”Mycket tyder på att pappan och den övriga släkten lever efter hedersrelaterade normer och värderingar”, skrev rätten.

Förra fredagen dömde Nacka tingsrätt honom för mord. Enligt domstolen visar den tekniska bevisningen att mannen befann sig ovanför och ytterst nära kvinnans huvud som var placerat mot eller mycket nära soffans sittdyna samtidigt som han tryckte av skottet. Enligt rätten måste någon som skjuter på det sättet mot en annan persons huvud ha haft avsikt att döda.

Oenig domstol

När det gäller hedersmotivet var tingsrätten oenig. Två kvinnliga nämndemän ansåg det bevisat att det var ett hedersmord. I lägenheten fanns övervakningskameror som hade filmat kvinnan och strax före mordet hade maken fört över två miljoner kronor till sin pappa.

Mannen berättade att kamerorna brukade användas i en affär men kunde inte förklara varför de filmade frun i hemmet. Han förde över pengarna när han misstänkte att hans identitet hade kapats för att inte bli av med dem.

Rådmannen och en manlig nämndeman anser inte att något hedersmotiv går att bevisa. Eftersom rättens omröstning slutade 2-2 döms mannen till den lindrigare påföljden: fängelse i 18 år i stället för livstid.

Överklagar

Åklagare Marina Chirakova kommer att överklaga domen och kräva att mannen döms till livstids fängelse.

– Det yrkade jag på i tingsrätten och det vill jag att han ska dömas för, säger hon.

Även mannen är missnöjd med domen och övervägar att överklaga till hovrätten.

”Han har har endast erkänt grovt vållande till annans död. Tingsrättens slutsats att han gjort detta med uppsåt, det vill säga mord, är felaktig”, skriver hans advokat Henrik Olsson Lilja i ett sms till Mitt i.

Hedersmotiven som tingsrätten avfärdar

1. ”Graverande” att det finns övervakningsfilm från lägenheten men men det bevisar inte hedersmotiv, enligt tingsrätten.

2. Blodspengar förekommer, enligt ett vittne, ”som ett sätt för någon person eller någon släkt att köpa sig fri från något.” Men tingsrätten anser inte att mannens överföring av 2 miljoner kronor till sin pappa styrker det eftersom han sagt att han misstänkte att hans identitet hade kapats.

3. Kvinnan berättade för sin bror att hon ville skiljas. Men maken hävdade att de hade ett kärleksfullt förhållande. Tingsrätten tycker inte att det är bevisat att kvinnan ville skiljas eller att det var motiv till mordet.

Visa merVisa mindre