Den 3 december 2020 sköts kvinnan i huvudet i parets lägenhet i Fisksätra.

Mannen berättade att de hamnade i bråk och när han försökte skrämma henne avlossades pistolen av misstag.

Fråntogs vårdnaden

I augusti beslutade förvaltningsrätten att mannen skulle fråntas vårdnaden av parets tre barn. ”Mycket tyder på att pappan och den övriga släkten lever efter hedersrelaterade normer och värderingar”, skrev rätten.

Förra fredagen dömde Nacka tingsrätt honom för mord. Enligt domstolen visar den tekniska bevisningen att mannen befann sig ovanför och ytterst nära kvinnans huvud som var placerat mot eller mycket nära soffans sittdyna samtidigt som han tryckte av skottet. Enligt rätten måste någon som skjuter på det sättet mot en annan persons huvud ha haft avsikt att döda.

Oenig domstol

När det gäller hedersmotivet var tingsrätten oenig. Två kvinnliga nämndemän ansåg det bevisat att det var ett hedersmord. I lägenheten fanns övervakningskameror som hade filmat kvinnan och strax före mordet hade maken fört över två miljoner kronor till sin pappa.

Mannen berättade att kamerorna brukade användas i en affär men kunde inte förklara varför de filmade frun i hemmet. Han förde över pengarna när han misstänkte att hans identitet hade kapats för att inte bli av med dem.

Rådmannen och en manlig nämndeman anser inte att något hedersmotiv går att bevisa. Eftersom rättens omröstning slutade 2-2 döms mannen till den lindrigare påföljden: fängelse i 18 år i stället för livstid.

Överklagar

Åklagare Marina Chirakova kommer att överklaga domen och kräva att mannen döms till livstids fängelse.

– Det yrkade jag på i tingsrätten och det vill jag att han ska dömas för, säger hon.

Även mannen är missnöjd med domen och övervägar att överklaga till hovrätten.

”Han har har endast erkänt grovt vållande till annans död. Tingsrättens slutsats att han gjort detta med uppsåt, det vill säga mord, är felaktig”, skriver hans advokat Henrik Olsson Lilja i ett sms till Mitt i.