I vintras förra året startade arbetat med den nya cykelvägen längs med Skördevägen i Viggbyholm. Sen stoppades det plötsligt då byggarbetare dykt på en grav norr om vägen.

– Den var tidigare okänd, säger Magnus Lindberg från Arkeologerna.

En utgrävning gjordes och arkeologerna hittade flera gravar och andra fynd.I en av dem hittades ett skelett av en kvinna som troligen levde där under vikingatiden.

Tillbaka för fler upptäckter

Nu är arkeologerna tillbaka på platsen för att göra en grundlig utredning av området, vilket är lättare när minusgraderna bytts mot skön vårvärme.

Det har visat sig att under Skördevägen, som byggdes för hundra år sedan, gömmer sig flera nya upptäckter.

– Man har lagt vägen ovanpå vad vi tror är ett gravfält, gravarna har alltså legat dolda, säger Magnus Lindberg.

Väg kan haft skyddande effekt

Han visar med handen att man kan avläsa att det är en grav genom att se hur stenarna är utlagda på platsen.

– Man kan se att den här har en rundad form och kanten är vällagd. Ytan på graven är något skadad, men vägen kan även ha haft en skyddande effekt, säger han.

Redan nu kan man se minst tre gravar, men det kan röra sig om fler berättar han.

– De är ganska stora, vi har nu en maskin på plats och har banat fram en av gravarna. Den är runt åtta meter i diameter, säger han.

Hittat boplats

Området ligger i samma område som den vikingatida boplatsen Vigby, där man bland annat hittade en unik silverskatt för två år sedan.

I dagarna har de även hittat en eldplats och vad som ser ut att vara en boplats gömda under Skördevägen. Viktiga upptäckter för att få reda på hur de forntida Täbyborna levde.

– Ja, vi kommer att få mer information om vad som hänt på platsen och lära oss mer om historien, säger Johan Hamilton, arkeolog på Arkeologerna.

Under veckorna som kommer ska arkeologerna undersöka gravarna som troligen dateras till yngre järnålder. I dagsläget tror de att arbetet på platsen kan ta minst fem veckor, men allt beror såklart på vad de hittar.

– Senare kommer vi att ta bort fornminnena och dokumentera det vi hittar, säger Magnus Lindberg.

Efter att arbetet är klart kommer breddningen av Skördevägen att fortsätta och arbetat med det nya bostadsområdet.