Skördetid på lotten – trots sommarens torka

Trots torkan i sommar dignar träden av frukt på Sundbybergs koloniträdgårdsförening. Här har skördats både gigantiska Duvboäpplen, vita mullbär och till och med meloner.

  • Publicerad 07:05, 12 sep 2018

I ena hörnet av koloniområdet är äppelträden så tunga att Lena Karppi fått stötta upp dem med störar. De inympade grenarna med Duvboäpplen ger frukter som är stora som grapefrukter.

Fler olika sorters äpplen växer på Lena Karppis träd. i år har hon testat att göra must av dem. ”Det blev nog 20 liter av tre påsar”, säger hon. Foto: Åsa Sommarström.

Och det gör Lena lycklig. Hon är en äppelälskare och både äter, mustar, torkar och fryser ner dem för att behålla dem så länge som möjligt.

– Jag har inte vattnat i sommar och trodde inte det skulle bli så mycket frukt, men rötterna går ju djupt, säger hon.

I och under kullarna av grönska, finns buskar med björnbär, vindruvor, jordgubbsplantor och krusbär. Lena berättar att kolonigrannarna till och med skördat meloner under sommaren, vilka trivs superbra i värmen.

Lena Karppi har haft sin kolonilott i 18 år och är här närstan varje dag. På två av hennes kära äppleträd finns Duvboäpplet inympat, vilket ger gigantiska frukter. Foto: Åsa Sommarström.

– I morse var en klass med dagisbarn här och åt vindruvor. Mina barnbarn har också varsin buske här, dotter dottern gillar sura röda vinbär medan pojkarna gillar sötare saker som gula hallon, säger hon och visar upp den nästan 1,5 meter höga blåbärsbusken som tidigt i sommars gav lite bär men som sen inte klarade av torkan under sommaren.

Vindruvorna har trivts i sommarens värme. Foto: Åsa Sommarström.

Firade bröllopsdag på lotten

Lite längre ner på grusvägen från Lenas lott ståtar tre meter höga solrosor. Här skördar Halit och Ayse Albayark plommon för dagen.

I veckan firade de att de varit gifta i 40 år, med vin och bär här på lotten.

Halit och Ayse Albayark odlar i princip alla grönsaker och all frukt de äter, här på lotten. Barnbarnen Alicia och Ella är så gott som uppväxta här och har fått varsitt äppelträd planterat på tomten. Foto: Åsa Sommarström.

– Vi bor i centrala Sundbyberg så det är som att komma ut på landet när vi kommer hit. Det är unikt att ha sådan här områden, jag har inte hittat det i något annat land. Vi är här nästan jämt och våra barnbarn är uppväxta här, säger Ayse och visar upp mullbärsträdet med vita bär som de tagit med hit från Turkiet när det bara var några decimeter högt. Nu är det närmare 1,5 meter och större ska det bli.

– Vi torkar dem och äter på vintern, de är bra för hälsan, säger Halit.

– De hjälper också jättemånga som har eksem, man gör medicin av dem, flikar Ayse in.

Trots värmen i somras och inte allt för mycket vatten, så har frukten och grönsakerna trivts väldigt bra. Foto: Åsa Sommarström.

Även om bönorna gett dålig utdelning i år så odlar de nästan alla grönsaker och all frukt som de äter, här på lotten.

– Vi har nog skördat 20 kilo björnbär i år, säger Halit.

 

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56