Kristers farfar köpte gården 1931 Foto: Maria Lilja

Skörden torkar bort – tvingas slakta djuren

Hos Krister Sjögård på Norrboda gård ser halva skörden ut att torka bort i extremvärmen som pågått sedan april. Nu behöver han slakta två av sina hästar då fodret inte räcker. – Pappa pratade om torråret 1955, men det här är värre, säger han.

  • Publicerad 15:33, 28 jun 2018

Årets maj har varit den varmaste och torraste på många år. Även den meteorologiska sommaren kom uppseendeväckande tidigt: redan 17 april.

Även om värmen gläder många så innebär den en katastrof för lantbrukarna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Pappa pratade om torråret 1955, men det här är värre, säger Krister Sjögård, lantbrukare på Norrboda gård och kommungruppsledamot hos Lantbrukarnas Riksförbund i Upplands-Bro.

Pappa pratade om torråret 1955, men det här är värre

Krister Sjögård

Som mest har han fått 20 millimeter regn under maj, och de foderärtor som i dag borde vara lårhöga har som mest tagit sig upp till halva vaden på Krister, när han visar runt på åkern.

Foderärtorna borde ha varit lårhöga vid det här laget, men har slutat växa på grund av torkan. Foto:Maria Lilja

– Det innebär att vi får halverad skörd på i princip allting. Flugor har ätit upp sockermajsen och rapsbaggarna har ätit upp nästan all höstraps. Insekterna får övertaget i den här torra väderleken. Och maltkornet är så kort att det knappt går in i tröskan.

Han berättar att växterna slår på sitt försvarssystem och slutar att växa när det blir så här pass torrt i marken.

Två av gårdens hästar kommer nu att behöva slaktas i förtid då fodret inte räcker till.

– De har också fallit för åldersstrecket, men de skulle kunnat levt till nästa höst om fodret räckt. Det är kö till slakterierna i Stockholm nu. Kan man inte leverera sina djur till slakt och inte lyckas få foder till dem så hamnar man i en prekär situation.

 Jag säljer av två hektar av min skog för att få det att funka

Krister Sjögård

Han berättar att många andra hästägare också är väldigt oroliga över att få tag i foder till sina djur.

– Jag vet travtränare som importerar hö från Frankrike. Och arrendatorn vid livgardet har köpt in en bevattningsanläggning för att hålla sina djur vid liv. Även om vi är ett i-land så är vi inte osårbara.

Två av hästarna på gården behöver nu slaktas i förtid, då fodret inte räcker. Foto: Maria Lilja

Vad innebär det här för dig ekonomiskt?

– Det innebär att jag de närmaste 6-8 månaderna får en halv månadslön. För egenföretagare med inkomster och utgifter är det väldigt svårt. Jag säljer av två hektar av min skog för att få det att funka. Men man måste gilla läget och sortera stenhårt i huvudet, vad man kan påverka och inte. Jag kan inte göra mer än jag gjort nu.

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59