Skörden en surrande höjdpunkt för Vilgot och grannarna

Årets skörd från Ursviksbina är skördade – en höjdpunkt på året för de hundratalet bifaddrarna i området.

  • Publicerad 13:08, 14 sep 2020

Nära Ursviks stadsodling finns sedan flera år tillbaka områdets egna bikupor och de gemensamma odlingslådorna. Över 100 bifaddrar har sommar varit med och följt resan från binas inflyttning i juni till skörden av honung nu i september.

60 000 bin flyttade in och nyligen hölls den avslutande träffen med slungning av honung. Efteråt fick alla deltagare några burkar var med sig hem.

I flera år har bikuporna skapat gemenskap bland grannarna, och intresset verkar fortsätta att växa. Vilgot Evred, 7 år, är en av de yngre bifaddrarna.

Som bifadder får man lära sig mer om skötseln, på nära håll se hur bina arbetar, vara med på hela processen, från att bina flyttar in i juni, till att bikupan växer och honungen skördas på hösten.

Vilgot Evred och de andra deltagarna fick några burkar Ursvikshonung med sig hem.

Fakta

Drottning, arbetsbin och drönare

  • Drottningen är den enda honliga individ som är fullständigt könsutvecklad i bisamhället. En bra drottning kan lägga upp till 3 000 ägg per dygn. Med hjälp av doftämnen styr drottningen livet i samhället.
  • Arbetsbinaär också honor, men pga av en mindre näringsrik föda under uppväxten, är deras könsorgan inte fullt utvecklade.
  • Drönare är namnet på den hanliga individen i bisamhället. Drönaren saknar gadd och har inga möjligheter att försvara sig. Hans huvuduppgift är att säkerställa ungdrottningarnas parning. De drönare som lyckas para sig med en drottning får dessvärre plikta med sitt liv. Könsorganet fastnar i drottningen och slits av från drönarens bakkropp.
Källa: Sveriges biodlares riksförbund
Visa merVisa mindre

Bakom bikuporna i Ursvik står Sundbybergs kommun, markägarna och byggherrarna i Ursvik samt organisationen Bee Urban. Nästa år fortsätter satsningen. Att vara bifadder är gratis och allt som krävs är en anmälan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30