Skörden en surrande höjdpunkt för Vilgot och grannarna

Årets skörd från Ursviksbina är skördade – en höjdpunkt på året för de hundratalet bifaddrarna i området.

  • Publicerad 13:08, 14 sep 2020

Nära Ursviks stadsodling finns sedan flera år tillbaka områdets egna bikupor och de gemensamma odlingslådorna. Över 100 bifaddrar har sommar varit med och följt resan från binas inflyttning i juni till skörden av honung nu i september.

60 000 bin flyttade in och nyligen hölls den avslutande träffen med slungning av honung. Efteråt fick alla deltagare några burkar var med sig hem.

I flera år har bikuporna skapat gemenskap bland grannarna, och intresset verkar fortsätta att växa. Vilgot Evred, 7 år, är en av de yngre bifaddrarna.

Som bifadder får man lära sig mer om skötseln, på nära håll se hur bina arbetar, vara med på hela processen, från att bina flyttar in i juni, till att bikupan växer och honungen skördas på hösten.

Vilgot Evred och de andra deltagarna fick några burkar Ursvikshonung med sig hem.

Fakta

Drottning, arbetsbin och drönare

  • Drottningen är den enda honliga individ som är fullständigt könsutvecklad i bisamhället. En bra drottning kan lägga upp till 3 000 ägg per dygn. Med hjälp av doftämnen styr drottningen livet i samhället.
  • Arbetsbinaär också honor, men pga av en mindre näringsrik föda under uppväxten, är deras könsorgan inte fullt utvecklade.
  • Drönare är namnet på den hanliga individen i bisamhället. Drönaren saknar gadd och har inga möjligheter att försvara sig. Hans huvuduppgift är att säkerställa ungdrottningarnas parning. De drönare som lyckas para sig med en drottning får dessvärre plikta med sitt liv. Könsorganet fastnar i drottningen och slits av från drönarens bakkropp.
Källa: Sveriges biodlares riksförbund
Visa merVisa mindre

Bakom bikuporna i Ursvik står Sundbybergs kommun, markägarna och byggherrarna i Ursvik samt organisationen Bee Urban. Nästa år fortsätter satsningen. Att vara bifadder är gratis och allt som krävs är en anmälan.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28