Henrik Nerlund, från Stockholms skönhetsråd, tycker att det är anmärkningsvärt att graffitiväggen ska rivas.

– Jag har aldrig varit med om att man vill riva upp gällande detaljplan i akt och mening för att ta bort den skyddande statusen för ett konstverk. Det är häpnadsväckande, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-att-k-marka-graffiti-red-dragon-i-solvalla-vittrar-bort/lmsjr!7129215/

Vi befinner oss i Bromstens industriområde som är på väg att omvandlas till bostadsområde, Bromstensstaden.

På andra sidan ett högt stängsel som spärrar av byggarbetsplatsen, reser sig en hög vägg. Tidigare har det varit ytterväggen på en byggnad här i industriområdet. Numera har byggnaden rivits, kvar finns endast ytterväggen, där konstnären Tarik Saleh 1989 målade sin numera berömda väggmålning Fascinate på.

Sedan några år har konstverket högsta skyddsklass, q-märkning.

Att ge ett graffitiverk högsta skyddsklass är "extremt ovanligt", enligt Henrik Nerlund.

– Det är ett intressant verk, det är få graffitiverk som getts högsta skyddsstatus.

Vill riva väggen

I dagarna har remisstiden gått ut för en ny detaljplan för området där väggen står, som gör det möjligt att riva väggen – och målningen.

Henrik Nerlund jämför med att det vore som att riva Carl Larsson-freskerna på Nationalmuseum, en byggnad som också den är q-märkt.

Det är viktigt att bevara målningen till nya Bromstenstaden, anser Nerlund, för att visa att området har en tidigare historia

– Det är viktigt för hemkänslan i nya stadsdelen.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-att-k-marka-graffiti-vardefullt-verk-i-albano-vittrar/lmsjr!7129409/

Hur tungt skönhetsrådets synpunkt kommer att väga när politikerna beslutar om detaljplanen, återstår att se. Skönhetsrådet är ett rådgivande organ och har ingen formell makt att stoppa detaljplanen.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-att-k-marka-graffiti-vardefulla-verk-vittrar-sonder/lmsjr!6966531/

Väntar med kommentar

Borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, väntar med att kommentera detaljplanen till beslut är fattat.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S), vice ordförande i nämnden, säger:– Jag hade gärna sett att målningen fått vara, men den tekniska verkligheten ser annorlunda ut. Även om vi lägger tio miljoner kronor kommer (väggens) bärighet inte att räcka.Socialdemokraterna har istället föreslagit att Fascinate bevaras i "framtida gestaltningar" som foto eller en konstnärlig gestaltning som anknyter till målningen.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-att-k-marka-graffiti-men-i-botkyrka-varnas-memorial/lmsjr!7130071/

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd väntas säga ja till att riva väggmålningen men med kravet att en ny målning ska tas fram.Mitt i pratade med konstnären Tarik Saleh i våras, när det blev känt att en ny detaljplan var på gång.– Jag var jättestolt när jag gjort målningen. I dag, 31 år senare, är målningen en del av Stockholm, sa han då.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-att-k-marka-graffiti-men-i-botkyrka-varnas-memorial/lmsjr!7130071/