Vill bevara. Henrik Nerlund, från Stockholms skönhetsråd, vill att väggmålningen Fascinate ska bevaras. Foto: Stefan Källstigen

Skönhetsrådet tar strid för graffitiväggen i Bromsten

En ny detaljplan är på gång som gör det möjligt att riva den välkända väggmålningen Fascinate i Bromsten. Stadens skönhetsråd vill stoppa planen. Riv detaljplanen, inte väggen, är rådets budskap.

  • Publicerad 17:00, 19 okt 2020

Det är ett intressant verk, det är få graffitiverk som getts högsta skyddsstatus.

Henrik Nerlund, från Stockholms skönhetsråd, tycker att det är anmärkningsvärt att graffitiväggen ska rivas.

– Jag har aldrig varit med om att man vill riva upp gällande detaljplan i akt och mening för att ta bort den skyddande statusen för ett konstverk. Det är häpnadsväckande, säger han.

Svårt att k-märka graffiti – Red Dragon i Solvalla vittrar bort

Vi befinner oss i Bromstens industriområde som är på väg att omvandlas till bostadsområde, Bromstensstaden.

På andra sidan ett högt stängsel som spärrar av byggarbetsplatsen, reser sig en hög vägg. Tidigare har det varit ytterväggen på en byggnad här i industriområdet. Numera har byggnaden rivits, kvar finns endast ytterväggen, där konstnären Tarik Saleh 1989 målade sin numera berömda väggmålning Fascinate på.

Synlig. Väggmålningen Fascinate fotograferad tidigare i år, när väggmålningen ännu inte dolts bakom en skyddande väv. Foto: Stefan Källstigen

Sedan några år har konstverket högsta skyddsklass, q-märkning.

Att ge ett graffitiverk högsta skyddsklass är "extremt ovanligt", enligt Henrik Nerlund.

– Det är ett intressant verk, det är få graffitiverk som getts högsta skyddsstatus.

Vill riva väggen

I dagarna har remisstiden gått ut för en ny detaljplan för området där väggen står, som gör det möjligt att riva väggen – och målningen.

Henrik Nerlund jämför med att det vore som att riva Carl Larsson-freskerna på Nationalmuseum, en byggnad som också den är q-märkt.

Det är viktigt att bevara målningen till nya Bromstenstaden, anser Nerlund, för att visa att området har en tidigare historia

– Det är viktigt för hemkänslan i nya stadsdelen.

Svårt att k-märka graffiti – värdefullt verk i Albano vittrar

Har lämnat förslag. Henrik Nerlund har bland de förslag han gett i sitt remissvar till Stockholm stad skrivit att väggen målningen är målad på borde gå att stötta upp med en ny byggnad som byggs i anslutning till väggen. Foto: Stefan Källstigen

Hur tungt skönhetsrådets synpunkt kommer att väga när politikerna beslutar om detaljplanen, återstår att se. Skönhetsrådet är ett rådgivande organ och har ingen formell makt att stoppa detaljplanen.

Svårt att k-märka graffiti – värdefulla verk vittrar sönder

Väntar med kommentar

Borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, väntar med att kommentera detaljplanen till beslut är fattat.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S), vice ordförande i nämnden, säger:
– Jag hade gärna sett att målningen fått vara, men den tekniska verkligheten ser annorlunda ut. Även om vi lägger tio miljoner kronor kommer (väggens) bärighet inte att räcka.
Socialdemokraterna har istället föreslagit att Fascinate bevaras i "framtida gestaltningar" som foto eller en konstnärlig gestaltning som anknyter till målningen.

Svårt att k-märka graffiti – men i Botkyrka värnas ”Memorial”

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd väntas säga ja till att riva väggmålningen men med kravet att en ny målning ska tas fram.
Mitt i pratade med konstnären Tarik Saleh i våras, när det blev känt att en ny detaljplan var på gång.
– Jag var jättestolt när jag gjort målningen. I dag, 31 år senare, är målningen en del av Stockholm, sa han då.

Svårt att k-märka graffiti – men i Botkyrka värnas ”Memorial”

Skönhetsrådet: Väggen kan inte flyttas

Om väggen med graffitimålningen skulle plockas ned och flyttas till en annan plats finns enligt Henrik Nerlund risk att målningen inte sätts upp igen.

Han ger exemplet kiosken på Odenplan som plockades ned för att flyttas när Odenplan renoverades men som aldrig sattes upp igen.

Klocktornet på Norra station som också det togs ned vid en ombyggnad och skulle sättas upp igen, byggdes inte heller det upp igen.

Visa merVisa mindre

Ny byggnad kan stötta väggen

Skönhetsrådet har i sitt remissvar föreslagit att en ny byggnad uppförs på platsen där ytterväggen med Fascinate står, som stöttar upp yttervägen. I dag har ytterväggen bärighetsproblem.

Ytterväggen med Fascinate står på en plats i nya Bromstensstaden där det planeras för en park. På en sådan plats skulle Fascinate enligt skönhetsrådet ha en bra placering, kanske som fond till en uteservering.