Skönhetsrådet sågar Nobelhus

”För högt och för stort.” Skönhetsrådets riktar hård kritik mot det planerade Nobelcentret på Blasieholmen. – Vi tycker att man ska delta i samtalet på Blasie­holmen, inte ­skrika, säger Henrik Nerlund, rådets sekreterare.

  • Publicerad 09:42, 20 apr 2015

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om det planerade bygget av ett Nobelcenter – en minst sagt het potatis.

Den stora gyllene kuben som Nobelstiftelsen vill bygga längst ut på Blasieholmen har rört upp känslor, bland annat eftersom grönklassade byggnader måste rivas.

Förslaget är just nu ute på samråd och under de senaste veckorna har åsikter strömmat in tillstadsbyggnadsnämnden från en rad remissinstanser och nämnder.

En av dem är stadens skönhetsråd, som har till uppdrag att ”skydda Stockholms skönhet”. De gillar inte förslaget.

– Problemet är det huset på den platsen. Det är väldigt stort och högt säger Henrik Nerlund som är sekreterare på Skönhetsrådet

Rådet anser att det planerade huset, som blir högre än Nationalmuseum precis intill, skulle sticka ut för mycket

– Vi tror på idén om ett nobelcenter på Blasieholmen men det här sticker ut både på höjden, bredden och i materialet. Man måste välja, säger Henrik Nerlund.

Även Stadsmuseet, stadens andra tunga remissinstans på kulturområdet håller med. ”De kulturhistoriska förlusterna och påverkan på stadsrummet blir allt för stora”, skriver de i sitt remisssvar där de också rekommenderar att projektet inte genomförs.

Men det finns också remiss­instanser som är positiva till planerna. Den viktiga exploateringsnämnden slår exempelvis fast att ett Nobelcenter på Blasieholmen är ”mycket positivt för Stockholm och Sverige”.

Men Roger Mogert (S), stads­bygg­nads­borgar­råd, tar kritiken från skönhetsrådet med ro.

– Jag tycker att det är intressant att man faktiskt säger att huset kan fungera på platsen.

Huruvida planerna kan komma att ändras till ett framtida definitivt detaljplaneförslag från stadsbyggnadsnämnden kan Roger Mogert inte svara på.

– Hela syftet med samrådet är att lyssna in olika ståndpunkter. Det är till för att ha den här typen av resonemang. Men jag tycker att det är viktigt att byggnader får synas och ta plats i Stockolm.

Är folk för negativa till nya byggnader i Stockholm?

– Stockholm är en stad där många har åsikter, men det vore mycket tråkigare om ingen brydde sig om staden. Vi möter både många som är glada över nya projekt och de som har synpunkter på detaljer, säger Roger Mogert.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat har Nobelcentret mött stark kritik från nätverket Bevara Blasieholmen. Det värnar om det tullhus från 1876 som står i vägen för Nobelbygget, men även om platsen i sig.

Problemet är det huset på den ­platsen.Henrik Nerlund, ­skönhetsrådet

Fakta

Blasieholmen får Nobelcentrum

Den aktuella frågan är ett planförslag som ska bereda väg dels för det nya Nobelcentret och marken runtom det, dels för att bygga tunnelbana under.

Byggnaden ska ligga på Blasieholmens norra del, snett bakom Nationalmuseet. Bredvid Nobelhuset blir det ett nytt torg och en park.

Den som vill lämna synpunkter på förslaget kan göra det fram till i morgon den 22 april.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre