Nya studentskrapan innehåller ettor, tvåor och co-livinglägenheter om sju studentrum och kök. Foto: Läsarbild Kod Arkitekter

Skönhetsrådet godkänner nya studentskrapan i Roslags-Näsby

Den 15 våningar höga studentskrapan, Bikupan, har nu godkänts av Namn- och skönhetsrådet i Täby. – Det är glädjande att Roslags-Näsby får en studentskrapa med ambitiös gestaltning, säger Martin Edfelt, stadsarkitekt i Täby kommun.

  • Publicerad 09:00, 9 feb 2020

Det godkända förslaget består av ettor, tvåor och co-livinglägenheter om sju studentrum och gemensamt kök. Det ger bostäder åt 216 studenter. Rummen får franska balkonger, fasaden får grönska. Det blir café med balkong mot torget på entréplan, och högst upp i huset en gemensamhetslokal och takterass.

– Bikupan binder ihop stadsdelens stora torg och bron över Roslags-Näsby station. Det blir både en entrépunkt, mötesplats och landmärke för den nya stadsdelen, säger Martin i ett pressmeddelande.

Nu lämnas bygglovsansökan in

Vägen för studentskrapan har inte varit rak och inte utan skandal. Men efter Bikupan, ritad av Kod Arkitekter, vann det parallella uppdraget våren 2019, som DGF Projektering och Täby kommun anordnat har det gått framåt. I december godkändes alltså Bikupan av Täbys Namn- och skönhetsråd.

Med detta godkännande kommer Bikupan ett steg närmare förverkligande. Men än är vägen lång. Nästa steg blir att lämna in ansökan om bygglov.

Studentskrapan i Roslags-Näsby byter skepnad

Projektet Studentskrapan svajar – men ska räddas

Studentskrapan i Täby får ny byggherre