Förslag. De tre punkthusen kan bli första delen i en omvandling av Ålgrytevägen. Men först ska planerna granskas och politikerna ta ställning till dem. Höjden på det högsta kan även påverkas av radarstationen i Bällsta. Foto: Illustration: OCW Arkitekter

Skönhetsrådet: ”Bredäng behöver inte högre hus”

Mycket ska byggas i Bredäng framöver. Längs Ålgrytevägen bedöms runt 1000 nya bostäder få plats – först ut föreslås tre höga punkthus. Men hur mycket går det att förändra Bredäng utan att den karaktäristiska förorten förlorar sin själ?

  • Publicerad 13:19, 7 feb 2017

Skivhusen är Bredängs ryggrad och det Bredäng behöver är inte ännu högre hus.

– Vi förstår att det måste byggas bostäder, men vi är inte helt glada åt det. Att ett av dem är 16 våningar, det låter väldigt mycket, säger Stefan Landes.

Han bor i bostadsrättsföreningen närmast de planerade punkthusen. Flera boende där har reagerat på planerna på tre höga hus, på 9, 13 och 16 våningar, mellan dem och naturreservatet.

– Bredäng är lite av en betongförort, det som är förlåtande är all natur och att de stora husen ligger i en park. Därför är vi rädda att de ska börja nagga på naturen nu, säger Stefan Landes.

”Bygg lägre”

Några grannar stannar upp på gården. De håller med. Det kan väl byggas någon annanstans, säger de. Eller i alla fall lite lägre. Andra är positiva.

– Jag tycker det är en bra idé, det låter härligt, ropar en person som går förbi.

Platsen där husen planeras går absolut att bygga på, tycker Stockholms skönhetsråd. Men just höjden, som skiljer sig så från resten av Bredäng, skaver.

Skönhetsrådet tar strid för Bredäng

– Skivhusen är Bredängs ryggrad och det Bredäng behöver är inte ännu högre hus, säger Henrik Nerlund, sekreterare.

Ny skyline. Byggs husen blir det en helt ny profil för Bredäng sett från Mälaren. Men inifrån Bredäng, från stranden och naturreservatet kommer byggnaderna inte märkas lika mycket. Foto: Illustration: OCW Arkitekter

Bygg för Bredäng. "Det viktigaste när de bygger är att folk ska ha råd att bo där. Nu känns det som att de bygger bara för att det går att tjäna pengar, det finns ingen tanke på att bygga något som är positivt för Bredäng, dit Bredängsbarnen kan flytta när de blir äldre", säger Emrah Ceba, som bor på Brf Ålgrytebacken. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Vi vill inte bygga bort Bredängs själ.

Staden måste ta ett helhetsgrepp om Bredäng som hedrar den starka grundformen som de karaktäristiska skivhusen och parkerna bildar, menar han.

– Hittills har det bara satsats på små, enstaka projekt. Det är synd att man här vill ta en bit av Ålgrytevägen och göra det till en enklav som vänder ryggen mot resten av Bredäng. Istället borde man skapa nya stadsrum som är positiva för de som redan bor där och som både gamla och nya Bredängsbor kan känna sig välkomna i.

Förslaget: Bredäng blir OS-centrum med 1000 nya bostäder

Joel Berring, projektledare för Fokus Skärholmen på stadsbyggnadskontoret, håller med om att staden tidigare har varit dålig på att se helheten i Bredäng.

– Nu försöker vi få ett bättre kunskapsunderlag för Bredäng, bland annat med en kulturhistorisk utredning. Framöver ska vi försöka samla ny bebyggelse i sammanhängande områden, men det är svårt att starta om de processer som redan finns, säger han.

Stor utmaning

Västra delen av Ålgrytevägen, kopplat till de föreslagna punkthusen, och ”Mälaräng”, mellan Mälarhöjden och Bredäng, är två av områdena där staden ser potential för ett par tusen nya bostäder. Även området mellan Bredängs centrum och Mälarhöjden föreslås förtätas.

Det kan bli en utmaning.

– Bredäng har en värdefull och karaktärsfull bebyggelse, det är känsligt att bygga nytt där. Samtidigt måste vi hitta sätt att bygga bostäderna som behövs, säger Joel Berring.

En veganpizza i orten - ska Bredäng tas över av vita medeklass-hipsters?

Han hoppas att de utredningar som gjorts och görs ska hjälpa staden att hitta de platser som är minst känsliga för ny bebyggelse. Samtidigt ska det det som är typiskt för Bredäng – som parkerna mellan husen, lugnet och sjöutsikten – behållas och utvecklas.

– Vi vill inte bygga bort Bredängs själ, säger Joel Berring.