Sköna toner från Radiohusen

I bostadsrättsföreningen Surkullan har 50-talet nedärvts till nya generationer. Vi gjorde ett besök och tog del av smaker och rövarhistorier från en svunnen tid.

  • Publicerad 11:15, 29 mar 2015

På en höjd mellan Hässelby Strand och Hässelby Villastad ligger ett gäng radhuslängor från sent 50-tal. Innanför en av dörrarna bor makarna Elise och Christian Arwin.

Här doftar nybryggt kaffe och på bordet står ett ortodoxt bakverk: stelnad chokladsmet mellan lager av mariekex.

– Vet du varför den kallas radiokaka? frågar Elise Arwin.

Bakverket ska på 20-talet – under populärradions barndom – ha lanserats som ett praktiskt serveringsalternativ då nära och kära samlades i vardagsrummet för ta del av sändningarna, detta eftersom kakan gick att äta ljudlöst. Som en hälsning till gamla tider är kakan idag, ihop med låtlistor med 50-tals musik, ett återkommande inslag på föreningens städdagar.

För i Surkullan finns ett nutidshistoriskt arv bevarat, både i huskropparna och bland de boende.

Folk från mediebranschen

Radhusområdet byggdes 1958 och kom snart att kallas ”Radiohusen” eftersom många av de som flyttade in arbetade på Sveriges Radio eller hade anknytning till etablissemanget.

Ur den konformiteten kom en livsstil att växa fram som på många sätt kan liknas vid ett kollektivboende; umgänget, festerna, barnpassningen, livsglädjen – också läkarspriten som kuriöst omnämns i en krönika från kvarterets 50-talsfirande.

Möjligen fanns där också skandalerna: vissa av husen är sammanlänkande via gemensamma källarutrymmen och sägnen berättar att grannar som kommit varandra närmare än vad äktenskapet tillåter kunde använda passagen som en flyktväg i händelse av att en äkta hälft plötsligt stod oanmäld på dörrmattan.

– I och med att det var mycket mediefolk som bodde här och jobbade och reste ihop lärde de kanske känna varandra väl, spekulerar Christian Arwin.

Kulturen lever kvar

Paret Arwin flyttade in för tre och ett halvt år sedan och fick för drygt ett år sedan tvillingsystrarna Stella och Heidi. De ingår i den trend som varit de senaste två-tre åren då äldre boende flyttat ut och blivande småbarnsföräldrar flyttat in och formerat en tredje, eller fjärde generation ”radiohusare”.

Hans-Ingvar Hugoson, som i jämförelse skulle tillhöra andra generationen, flyttade hit 1972 och köpte då av journalistparet Pekka och Bibi Langer.

– Vi som kom in som unga fick höra att ”alla måste göra sin värnplikt”, säger han och berättar om de olika styrelseuppdrag han haft 1978-2013. En lång värnplikt, kan det tyckas. Men många av de som flyttade in blev tidigt engagerade och bidrog där igenom till stämningen i området – en kultur som lever idag kvar trots den senaste tidens rotation av boende.

Kräftskivorna finns kvar, om än utan läkarsprit. Till jul ordnas öppna jamsessions med valfria instrument. I den nya tiden har det startats webbplatser och Facebook-sidor för att samordna aktiviteterna. Gemenskapen för de små tycks också bestå.

– De barn som går på gemensam förskola kommer hem och fortsätter leka, säger Elise Arwin.

Recept – Radiokaka

Musiktips: Siw Malmkvist, Thory Bernhards och The Monotones.

Ingredienser:
200 g kokosfett
200 g mörk blockchoklad
2 st ägg
3 dl florsocker
25 st mariekex

Gör så här:
1. Klä ev avlång form, ca. 1,5 liters, med bakplåtspapper
2. Smält kokosfett och mörk blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det ljumma chokladfettet.
4. Bred ut ett lager chokladsmet i botten av formen och varva därefter i mariekex och smet.
5. Låt formen stå i kylskåpet, gärna över natten.
6. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.

Visa merVisa mindre