Al-Azhar skolan i Vällingby råkar nu ut för en miljonsmäll. Foto: Matilda Klar

Skolverket kräver tillbaka miljonbidrag från Al-Azharskolan

Skolverket kräver tillbaka en dryg miljon kronor av den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar med verksamhet i bland annat Vällingby och Hjulsta. – De tre skolhuvudmännen har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler och därför kräver vi tillbaka pengar, säger Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket.

  • Publicerad 12:35, 30 sep 2019

Efter uppgifter om ekonomiskt misskötsamt inledde Skolverket i vintras en fördjupad kontroll av koncernens verksamhet. Bristerna man hittat leder nu till att Skolverket begär tillbaka 1,1 miljoner kronor av de statsbidrag som utbetalats.

Fel i bidrag till lärarlyft

Kontrollerna har fokuserats på de bidrag där pengarna ska gå till enskilda lärare inom ramen för Lärarlönelyftet, Karriärtjänster och Lärarlyftet

– Vi har inte fått in underlag som visar att huvudmännen har använt de tre bidragen som vi kontrollerat på rätt sätt för samtliga lärare. Vi kan konstatera att det finns brister i den interna dokumentationen hos huvudmännen, säger Andreas Spång.

Dömdes för grova ekobrott

Men problemen för Al-Azharkoncernen är större än så. I juni i år dömdes flera i ledningen till fängelse för allvarlig ekonomisk brottslighet.

Miljoner försvann – ledare för Al-Azharskolan döms till fängelse

Grundaren av koncernen dömdes till fängelse i fyra och ett halvt år för grov trolöshet mot huvudman i flera fall, grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott. Tre andra personer, två män och en kvinna, dömdes till fängelse i två år och fyra månader, respektive två år och två månader, för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott.

Uppe i hovrätten

Totalt tog de, enligt domen, olagligen ut 11 miljoner kronor som skulle gått till skolverksamhet i Vällingby och Hjulsta.

Domen överklagades till Svea hovrätt, där rättegång hållits och där dom faller inom kort.

Sju personer åtalas i ekohärva kring muslimsk friskolekoncern

Syftet med överföringarna var att pengarna skulle gå till bankverksamhet som skulle startas. Bankplanerna stoppades dock av Finansinspektionen, som på våren 2016 avslog bolagsgruppens ansökan.

Skulle starta muslimska bank

Huvudmannen hävdar att syftet med att starta bankverksamhet var dels att säkra skolverksamhetens fortlevnad, dels att tillhandahålla lån till den muslimska gruppen i Sverige, vars religion förbjuder lån mot ränta.

Tre av de åtalade har, som Mitt i tidigare berättat, även haft centrala roller i en stiftelse som samlar in pengar till bygget av en stor moské i Rinkeby.