Skolvecka i FN-anda – designade symbol för mänskliga rättigheter

Förra veckan ägnades hela veckan på Hersby gymnasium åt FN:s allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Bland annat byggde eleverna en egen symbol på fotbollsplanen – med sina egna kroppar.

  • Publicerad 05:02, 14 maj 2019

Hersby gymnasium ägnade hela förra veckan åt att djupdyka i ämnet diskriminering och mänskliga rättigheter.

Hela arbetet utgick från artikel två i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, rätten att inte diskrimineras. eleverna har under hela läsåret arbetet med frågan.

Hade egen Pride-dag

Förra veckan manifesterades arbetet genom en rad olika event och utställningar. Till exempel har skolan firat sin första Pride-dag.

Man har också haft besök utifrån. Journalisten Martin Schibbye var där och berättade om sin tid i fångenskap efter en reportageresa till Etiopien. Skolan har också haft besök av Amnesty, det lokala nätverket Nema Problema samt av lokalpolitikerna Amelie Tarschys Ingre (L).

Tog flygfoto av egen symbol

Slutligen gjorde de något annorlunda – de designade en egen symbol för mänskliga rättigheter och byggde den på fotbollsplanen – med sinna egna kroppar. Det var skolans naturelever som räknat ut hur de skulle stå för att symbolen skulle synas på bästa sätt på det flygfoto som togs vid tillfället.