47 procent, 46 procent, 42 procent.

Moderaterna är ohotat störst parti i sju av nio skolor i Bromma i årets skolval.

I kommunvalet backar M som jämförelse preliminärt och tappar makten till Socialdemokraterna i 19 av Brommas valdistrikt.

I skolvalet syns inte tillstymmelse till motsvarande strömhopp till andra sidan.

Brasklappar

Statsvetaren Zeth Isaksson lägger dock in flera brasklappar när det gäller hur resultat i skolval ska tolkas.

"Skolval är ett lite trubbigt mått. Det är inte säkert att samma mekanismer som fungerar på riksdagsplanet fungerar i skolvalet och det finns anledning att ta siffrorna med en nypa salt", skriver Zeth Isaksson i ett mejl till Mitt i.

Zeth Isaksson ser dock inte att skolelever i Bromma sticker ut i årets skolval.

"Vi ser en konservativ våg bland unga. Att stödet ökar för konservativa partier är inte jätteförvånande. Unga idag är mer högerorienterade än tidigare generationer."

I Bromma genomfördes skolval bland annat i Blackebergs gymnasium. I den här skolan blev M ohotat störst parti med 33,7 procent av rösterna, följt av S 19,3 och L 11,4 procent.

Ella Svensson, ordförande i skolans elevkår, är inte förvånad över valresultatet.

– Nej, det skulle jag inte säga. Här i Västerort är Moderaterna ett större parti. Många röstar som sina föräldrar eller kompisar.

Att det i årets val skiljer stort mellan resultatet i skolvalet och kommunvalet tror Ella Svensson beror på att många elever troligen inte är insatta i partiernas politik.

Skolval är trots allt viktig, tycker hon.

– Det är superviktigt, det är en bra erfarenhet för eleverna att få rösta även om det inte är på riktigt. Eleverna får sin röst hörd, det är inte så många tillfällen som vi har den chansen.