Skolpolitiker: ”Vi måste få ner sjuktalen”

Huddinge har sämst lärartäthet i landet, enligt Lärarförbundets nya rapport Bästa skolkommun. Samtidigt har allt fler lärare blivit sjukskrivna – något som skolpolitikern Jelena Drenjanin (M) vill ändra på: – Vi måste jobba på att få ner sjuktalen, säger hon.

  • Publicerad 14:55, 8 nov 2018

När Lärarförbundet konstaterar att Huddinge har sämst lärartäthet i hela Sverige tittar de på Skolverkets statistik över andelen förskollärare och lärare i grundskolan, samt hur många som jobbar i fritidshemmen.

Politikern Jelena Drenjanin (M), ordförande i grundskolenämnden, säger att kommunen ska djupanalysera resultatet.

Jelena Drenjanin.

– Vi har inte hunnit titta på hur personaltätheten ser ut i övrigt. Vi har valt att ha andra kompetenser i våra skolor också för att avlasta lärarna, som socialpedagoger. De här andra yrkeskompetenserna är ofta väldigt viktiga, säger hon.

Ska få ner sjuktalen

Ett annat område som Huddinge tappar på i rankningen är andelen sjukskrivningar. Allt fler lärare har varit sjukskrivna sedan den förra rankningen gjordes. Här vill Jelena Drenjanin (M) se krafttag.

– Vi måste jobba på att få ner sjuktalen. Här finns det mycket att göra. Vi vill vara en bra arbetsgivare som tar hand om personalen, inte bara betalar bra. Jag vet att det finns en del som upplever att de kanske inte hinner med, säger hon.

Bra betyg i Huddinge

Totalt sett hamnar Huddinge på plats 144 av 290 kommuner i rankningen.

Allra bäst ligger kommunen till gällande elevernas betyg. Huddinge hamnar på plats 25 respektive plats 41 av 290 gällande meritvärdet i årskurs 9 samt hur många nior som får godkänt i alla ämnen, sett till vilka förväntningar man ställt på just den skolans elever.

– Det gläder mig och är något som jag är stolt över, sett till att vi är en sådan mångfacetterad kommun, säger Jelena Drenjanin.

Läs fler artiklar om Huddinges skolor här: https://mitti.se/skolkrisen

 

Fakta

Så ligger Huddinges skolor till:

Huddinges plats i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun – förra årets plats i parentes:

Ett urval av de olika parametrarna:

Total rankning: 144 av 290 (160)

Resurser till elever (exklusive lokalkostnad  och inventarier): 180 av 290 (132)

Utbildade lärare: 239 av 290 (268)

Lärartäthet: 290 av 290 (288)

Friska lärare: 127 av 290 (120)

Lön: 13 av 290 (3)

Meritvärde i årskurs 9 – sett till förväntningarna: 25 av 290 (30)

Andelen godkänt i alla ämnen i 9:an sett till förväntningarna: 41 av 290 (69)

 

Visa merVisa mindre