Fakta

Turerna kring Stockholms stads "Skolplattformen"

1. Projektet startade 2013

Lagom till höstterminens början lanserade Stockholms stad Skolplattformen i skolan. Projektet startade 2013 och är en IT-lösning för alla skolformer i staden där all information samlas på ett och samma ställe.

Tanken är att elever, föräldrar och personal ska kunna logga in och ta del av scheman, allmän information och nyhetsbrev. Andra funktioner är frånvaroanmälning och betygsrapportering.

2. Strul redan innan start

Men problemen har varit många sedan lanseringen. Det har inte fungerat att logga in i tjänsten och funktioner som frånvaroanmälning har legat nere.

Dessutom har flertalet användare har klagat på att plattformen är krånglig och mycket långsam att använda. Namnet Skolplattformen var dessutom upptagen av ett annat företag.

3. Kostar närmare 1 miljard

Hela projektet hade en budget på 695 miljoner kronor enligt beslut i kommunfullmäktige. Men driftsbudgeten för 2018 och 2019 samt dyra engångskostnader innebär ytterligare kostnader om 258 miljoner kronor – utöver de 695 miljoner som tidigare budgeterats.

4. Granskning inledd mot Skolplattformen

I maj rapporterade Computer Sweden om att Datainspektionen inlett en granskning av Skolplattformen efter att Stockholms stad själva anmält personuppgiftsincidenter där felaktiga behörigheter till elevregistret tilldelats skolpersonalen.
Visa merVisa mindre

Skolplattformen – lika dyr som Game of thrones och Mars-satellit

Vad har Stockholms stads skolsajt gemensamt med Game of thrones och en indisk satellit som skickats till mars? De har alla kostat hundratals miljoner. Men där slutar likheten, plattformen fungerar nämligen inte lika bra som tv-serien och satelliten. – Vad fick man för pengarna, frågar sig föräldern och IT-utvecklaren Peter Hedenskog.

  • Publicerad 05:00, 23 aug 2019

Problemen har varit många sedan Stockholm stad lanserade den nya skolsajten – Skolplatformen – förra året.

Långsam uppladdning och flera haverier har irriterat många som har försökt att använda sajten. I onsdags dök ett nytt problem upp, då meddelade Stockholms stad att staden stängt av delar av sajten eftersom det var möjligt för obehöriga att komma åt personuppgifter och omdömen om elever.

Jämför med annan webbtjänst

Peter Hedenskog, tvåbarnspappa i Stockholm och it-utvecklare – vars barn har börjat första klass under hösten – är en av alla som stött på problemen, men också häpnats av kostnaden för hela projektet.

Mitt i har tidigare skrivit om hans jämförelse, då att Skolplattformens originalbudget ska ha haft samma kostnad som priset för att driva den globala webbjätten Wikipedia under ett år.

Och nu han har fler jämförelser, i ett försök att göra kostnaden – som nu uppgår till cirka en miljard kronor – mer begripligt. Som att sista säsongen av populära tv-serien Game of thrones kostat lika mycket som Skolplattformen. Samma kostnad blev det även dör Indien att skicka upp en satellit till Mars 2014.

– Det är bra jämförelser, det går att se på annat sätt vad man kan göra i stället med pengarna, det blir konkret, säger Peter Hedenskog.

Men när det gäller Skolplattformen är Peter Hedenskog mer tveksam om nyttan med projektet:

– Vad fick man för pengarna, frågar han sig.

Peter Hedenskog, it-utvecklare och förälder till barn i Stockholms stad. Foto: Privat

Vill inte kommentera

Johanna Engman, IT-direktör i Stockholms stad, vill inte kommentera de beräkningar Peter Hedenskog gjort.

– Vi ser allvarligt på situationen och jobbar så hårt vi kan på att lösa det. Det som hänt är att vi fick rapport om att man kunde in på plattformen och komma åt uppgifter som inte har behörighet till. Däremot har vi säkerställt att man inte kunde komma åt skyddade id-uppgifter, uppgifter om nationella prov, och nationella planer, säger hon.

Icke skyddade personuppgifter, förnamn och efternamn, och omdömen har däremot varit tillgängliga för den som loggat in.

– Det är allvarligt i sig, att man överhuvudtaget kommit åt information. Vi är inte nöjda med att det går att göra intrång i våra system, fortsätter Johanna Engman och berättar att en intern utredning om felet är startad.

Vem har ansvaret för det här felet?

– Det ligger i utredningen att reda ut.

Vem har ansvaret för att det är återkommande problem med plattformen?

– Ytterst är ansvaret Stockholm stad.

Vad innebär det? Kommer någon att få sparken eller säger ni upp leverantörer?

– Det kan jag inte kommentera.

Vårt fokus är att säkra säkerheten får våra invånare

Johanna Engman, IT-direktör Stockholms stad

Kommer det att leda till ökade kostnader?

–Vi är inte ens där. Vårt fokus är att säkra säkerheten får våra invånare. Vi håller på med en omfattande utredning, och sätter in åtgärder för att sätta upp tjänsten igen som håller måttet, säger Johanna Engman.

När är plattformen i full funktion igen?

– Det har jag ingen uppgift om men inte den här veckan eller nästa vecka.

Johanna Engman, it-direktör för Stockholms stad. Foto: Stockholms stad.

Enligt Johanna Engman får den stängda delen av plattformen – i första hand – effekt för skolpersonalen som inte kommer åt bland annat elevomdömen och utvecklingssamtal.

Övriga delar av Skolplattformen, bland annat registrering av elevers närvaro och frånvaro och scheman, berörs inte.