Knutbyskolan i Rinkeby. Foto: Mitt i

Skolpersonal i Rinkeby i protest mot nedskärningar

Tre elevassistenter får gå när Knutbyskolan i Rinkeby ska spara pengar, och totalt har ett tiotal tjänster försvunnit de senaste två åren. Nu vänder sig lärare och övrig personal på skolan till stadens politiker i en gemensam protest mot vad de kallar ”historiska nedskärningar”.

  • Publicerad 15:29, 27 dec 2018

I ett brev till skolborgarråd Lotta Edholm (L) och övriga politiker i utbildningsnämnden skriver skolpersonalen att de protesterar mot neddragningarna ”som drabbat våra elever hårt, och att ytterligare neddragningar aviseras för 2019”.

– Man säger ständigt från politiskt håll att man satsa på utanförskapsområdena, och att skolan är den viktigaste aktören. Men i praktiken har det blivit väldigt stora neddragning av personal under 2018. Jag vet inte om det någonsin varit så stora neddragningar i Rinkebyskolornas historia, säger Holger Everitt som arbetat på Knutbyskolan sedan 2001 som bland annat mellanstadielärare och skolbiliotekarie.

Nya nedskärningar blev droppen

Han berättar att det var på höstterminens sista dag som samtliga då närvarande medarbetare på Knutbyskolan, ett 60-tal anställda, skrev under protestbrevet, som han själv författat. Det som fick honom att ta det steget var nya nedskärningar som meddelades under december.

– Jag trodde länge att neddragningar som gjordes tidigare under 2018 var tillfälliga och något som skulle rättas till. Men så var det inte. Istället fick vi besked i december om att ytterligare tre elevassistenter får gå, och att flera av våra lärarassistenter får nya arbetsuppgifter, säger han.

Tio tjänster på två år

Knutbyskolans rektor Lena Hellström bekräftar att skolan tvingats till stora besparingar de senaste åren. Förklaringen är, enligt henne, att staden två år i rad skurit i det tilläggsanslag som baseras på den socioekonomiska faktorn.  Trots att det kommit många nyanlända till skolorna i Stockholm de senaste året har inga nya pengar tillförts systemet, och Knutbyskolan har blivit förlorare vid omfördelningen när fler ska dela på kakan.

– Det blir väldigt kännbart för oss. Totalt har ett tiotal tjänster försvunnit under de här två åren, och jag förstår oron hos personalen. Jag är ganska orolig själv. Men jag måste ju anpassa mig till de pengar jag får, säger hon.

Får konsekvenser

Knutbyskolan har omkring 350 elever, från förskoleklass till årskurs 6.

– Vi försöker se till att det inte drabbar barnen, och små nedskärningar kan man smeta ut över hela organisationen. Men nu har det varit så mycket att det är klart att någonstans drabbar det någon, säger Lena Hellström.

Mitt i söker skolborgarrådet Lotta Edholm för en kommentar.