Foto: Arkivbild

Skolor varnar för godisbjudande man

I fredags och i dag ska en man ha försökt locka till sig barn utanför skolor i Vårberg och Skärholmen. Skolorna har nu gått ut med varningar till föräldrarna. "Säg åt era barn att inte prata med någon de inte känner och inte ta emot något", säger Cecilia Skoog, rektor på Söderholmsskolan.

  • Publicerad 17:40, 21 jan 2019

De senaste dagarna har varningar spridits om att en man ska ha försökt locka elever till sin bil med hjälp av godis utanför skolor i Vårberg och Skärholmen. Bland annat i ett brev från förskolechefen.

En av skolorna är Söderholmsskolan, där rektor Cecilia Skoog bekräftar att både elever och personal har sett det hända.

– Vi vet inte så mycket mer. Det ska vara en man i medelåldern som ska ha försökt kontakta våra elever. Det har hänt två gånger under kort tid, i slutet av förra veckan, säger Cecilia Skoog.

Både skolorna och förskolorna i stadsdelen har i dagarna gått ut med information till föräldrar.

– Vi informerar alla om att de ska säga till sina barn att inte prata med någon de inte känner och inte ta emot något från okända personer. Och vi har förstärkt med personal under rasterna och vid övergångar, så att barnen alltid har vuxna omkring sig. Kan föräldrarna så är det jättebra om de kan hämta och lämna sina barn, säger Cecilia Skoog.

Även förskolorna i området ska förstärka sin närvaro kring förskolorna.

Västerholms friskola har säkrat upp med personal under rasterna och har uppmanat all sin personal att vara extra uppmärksamma och varsamma, säger rektor Joakim Stenholtz till SkärholmenDirekt.

"Vet inte vad han är ute efter"

Händelserna har anmälts till polisen, som jobbar med ärendet.

– Vi har två olika ärenden som har kommit in under fredagen och i dag (måndag). Det är en okänd medelålders man som på olika sätt ska ha sökt kontakt med elever på två olika skolor, en skola i Vårberg och en i Skärholmen, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator på polisen i Skärholmen.

Polisen kommer nu ha extra tillsyn i området och undersöka om liknande saker hänt på andra platser.

I nuläget vill Andreas Lindberg inte gå in på detaljer om vilka skolor det rör sig om och hur mannen ska ha gått tillväga, de behöver höra fler vittnen.

– Vi behöver utreda det här mer och få lite mer detaljer innan vi kan gå ut med något signalement. Vi vet egentligen inte vad det här handlar om eller vad den här mannen är ute efter, säger Andreas Lindberg och fortsätter:

– Ett allmänt råd är att informera barnen om att inte ta kontakt med någon främmande utanför skolområdet. Och att om de ser något avvikande ska de berätta det för personalen som i sin tur kan ta det vidare till polisen.