Monica Nyberg, Mats Ohlsson och Robert Hegestedt jobbar på Strandskolan som tillverkar visir till Tyresö kommun. Foto: Veronica Johansson

Skolor tillverkar skyddsvisir till vården

Skolor i Tyresö stöttar kommunen med skyddsmaterial. På Strandskolan tillverkas visir med hjälp av 3D-skrivare. – Den känns bra att kunna hjälpa till på alla sätt man kan, säger rektor Monica Nyberg.

  • Publicerad 07:02, 6 apr 2020

Tyresö kommun slog förra veckan larm om att vård och omsorg behövde skyddsmaterial, till exempel egengjorda visir. Strandskolans rektor Monica Nyberg och vaktmästare Mats Ohlsson kom då att tänka på overhead-papper.

– Vi tänkte att de blev som skyddsvisir om vi laminerar dem. Vi har tre lamineringsapparater så vi lyckades snabbt få ihop många, säger Monica.

Äldreomsorgen ville gärna ta emot dem. När Mitt i Tyresö besöker skolan i veckan har de laminerat över 1000 papper.

Elever hjälper till

Men de har också tagit ett till steg. En 3D-skrivare går varm i ett av klassrummen.

– Tänk att den här kanske kan rädda liv, säger en elev som tittar på.

Bredvid står ytterligare två maskiner redo att tillverka bågarna till skyddsvisiren.

– Ett företag har delat med sig av en ritning som vi har laddat in på skrivarens usb-sticka, säger Robert Hegestedt, NO- och tekniklärare.

Med hjälp av hålslagare är sedan skyddsvisiren kompletta. Frivilliga elever hjälper till med tillverkningen.

Det måste inte vara så svårt, men det kan ge stort effekt

– Eftersom det är så stort kris känns det bra att kunna hjälpa till så mycket man kan, säger en av dem.

Monica Nyberg säger att produktionen kommer att fortsätta.

– Vi har stor efterfrågan, det är mer en fråga om hur snabbt vi jobbar. Vi hjälps åt att se till att det rullar på. Det känns bra att hjälpa till på alla sätt man kan. Det måste inte vara så svårt, men det kan ge stort effekt, säger hon.

Gymnasiet tillverkar visir

Fler skolor i Tyresö bidrar med skyddsmaterial till kommunen. Elever vid gymnasiesärskolan i Tyresö tillverkade utifrån en ritning över 40 visir i tisdags med hjälp av overheadpapper, resårband, dubbelhäftande tejp och skumgummi.

Skyddsvisir tillverkade vid Tyresö gymnasium. Foto: Tyresö gymnasium

– Jag sa till våra elever att en person kan inte göra allt, men alla kan göra något och såhär kan vi dra vårt stå till stacken. Eleverna var väldigt glada och stolta över sitt arbete, säger Ellinor Schalander, lärare.

Målet är att fortsätta.

– Vi vill göra minst en vända till innan lovet och sedan se hur situationen ser ut när vi kommer tillbaka, säger Ellinor.

Såhär ser visiren ut som gymnasiesärskolan tillverkade. Foto: Tyresö gymnasium

”Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ för att stötta Tyresö under coronakrisen? Tipsa på tyreso@mitti.se”