Skolor och företag utsatta för nätattack: ”Är högst olämpligt”

Kommunala Näsbydalsskolan har utsatts för nätattack. På karttjänsten Google maps är fotot på skolan utbytt mot en bild på förintelselägret Auschwitz. Ytterligare elva skolor och företag i Täby och Danderyd är drabbade av samma sak, enligt tf utbildningschef Maria Assarsson i Täby kommun.

  • Publicerad 13:05, 7 nov 2019

De som använder Google maps för att hitta till bland annat Näsbydalsskolan i Täby får just nu en obehaglig överraskning. Fotografiet längst upp till vänster som kompletterar kartbilden är utbytt mot det världskända fotot från Auschwitz, där orden ”Arbeit macht frei ” på järnporten syns tydligt.

Utbildningschefen: Kommunen försöker spåra källa till nätattack

Skolpersonal slog larm

Det är oklart hur länge som fotot på förintelselägret har varit samkopplat med Näsbydalsskolan på Google maps. Personal på skolan ska ha blivit uppmärksammad på det under gårdagen och direkt slagit larm till utbildningsförvaltningen.

Lokaltidningen Mitt sökte under torsdagens förmiddag både rektor Susanne Heljestrand och biträdande rektor Peter Björk, men fick svaret att de var upptagna.

”Inget vi kommenterar”

När Peter Björk till slut svarar och Mitt i förklarar vad det gäller svarar han sammanbitet:

– Det är inget vi kommenterar just nu. Det får du ta med förvaltningen, säger Peter Björk.

Men ni vet om det?

– Ja.

Minst tolv skolor och företag utsatta

Tf utbildningschef Maria Assarsson återkopplar snabbt med information om det inträffade. Hon uppger att Täby kommun under gårdagen snabbt vidtog åtgärder för att spåra manipulatören och ta kontakt med polisen.

Förutom Näsbydalsskolan ska ytterligare minst tolv andra skolor och företag i Täby och Danderyd vara drabbade, enligt henne.

Säkerhetsexpert: Tät samverkan med polisen

Både Täby kommuns säkerhetsavdelning och IT-avdelning arbetar med att utreda nätattentaten, enligt Alexander Nilsson, säkerhetssamordnare på Täby kommun. Kommunen kontaktade redan under gårdagen Google maps för att försöka få bort de felaktiga fotografierna, men fortfarande vid lunchtid på torsdagen fanns fotot kvar.

Tänker ni polisanmäla detta som ett digitalt brott?

– Ja, vi har en diskussion med polisen i dagsläget. Vi har en tät samverkan kring det här fallet och utredning pågår, säger Alexander Nilsson.

Kommunen spärrar skolornas Google maps-länkar efter trollningen

”Det är högst olämpligt”

När Mitt i spårar fotot på förintelselägret som kopplas till Näsbydalsskolan visar det sig att det är plockat direkt från nätsidan Wikipedia.

– Det framkallar olika känslor beroende på vem som tittar på det. Men det är inte en bild som ska dyka upp när man söker på Näsbydalsskolan. Det är högst olämpligt, understryker Alexander Nilsson.